17. října 2023 11:48

Zatočí s jedovatým štírem i kobrou. Podívejte se na útok surikat

Největší zabijáci Afriky S6 (3) - Týmová práce surikat

Život v africké divočině je tvrdý. I na první pohled roztomilé surikaty se musí přizpůsobit krajině plné zdatných lovců. Ti při střetu se zdánlivě bezbrannými šelmičkami často tvrdě narazí.

Název surikata pochází z francouzského souris-chat, tedy „myšokočka“, v mnohém totiž surikaty obojí připomínají. Potrpí si na pospolitý život v koloniích, které mají až 30 členů, kteří dokážou dokonale spolupracovat, pokud jde o obranu proti dravcům. Zatímco většina členů pátrá po potravě, někteří jedinci si sednou na vyvýšené místo, což bývá zpravidla kámen nebo větev keře, a hlídají skupinu před predátory. Surikaty nevidí moc dobře na blízko, na větší vzdálenost je však jejich zrak výtečný. Jakmile je potenciální narušitel klidu na dohled, začnou hlídkující surikaty naléhavě pištět, dokud se všichni členové neskryjí v soustavě nor, které buď vyhloubí sami, nebo si zaberou prázdné.

Surikaty versus štír a kobra

Jako účinná zbraň proti predátorům však surikatám neslouží pouze útěk, surikaty jsou totiž velmi odhodlaná a nelítostná zvířata. Mají sice rády pouštní melouny, plody narasu, šťavnaté kořeny, hlízky, cibulky pouštních rostlin nebo hmyz (hlavně sarančata, termity či motýly), troufnou si však i na pavouky či štíry. Proti jejich jedu jsou totiž imunní. V pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM názorně uvidíte, jak si surikata s jedním štírem hravě poradí. Zároveň surikaty předvedou, že se nezaleknou ani kobry. Jakmile hladového hada obklíčí, nezbyde kobře jiná možnost než útěk.

Čtěte také: Taclík jako Hrošík. Laurinová surikata. V jakém zvířeti se vidí herci seriálu ZOO? To vás pobaví!

Surikaty se sice za své členy umějí postavit, uvnitř kolonie ale panují přísná pravidla. Kolonii vede dominantní pár, který má jako jediný volnost k páření. Jakmile zabřezne jiná samice, její život se zásadně zkomplikuje. Dominantní samička ji může vyhnat nebo její mláďata zakousnout hned po porodu. Případně je po porodu opustí, protože sama se o ně nepostará. Samička bez mláďat se pak může zařadit zpět do života v kolonii. Někdy může se samotářskými samci založit kolonii novou.

Zdroje: Animal Diversity / Science Direct

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom