20. srpna 2023 06:00
Adam Vala

Vzácný meč objevený v moři pochází z křížových výprav. Podívejte se, jak stovky let stará zbraň vypadá

Čepel meče je pokrytá sedimenty, ale je v dobrém stavu a byla ohnutá. Jen tak by do moře nikdo meč nezahodil.

V roce 2021 objevil amatérský potápěč nedaleko pobřeží Izraele meč starý přibližně 800–900 let. Ačkoliv byl pokrytý nánosem a mušlemi, jde o velmi zachovalý kousek historie, kterého se ihned po nahlášení objevu ujal Izraelský památkový úřad. Snahou je další zkoumání meče a potenciálně i jeho očištění, aby si mohl zbraň ve své zachovalé kráse každý prohlédnout. Ještě než se tak stane, historikové se pustili do alespoň virtuálního odlupování sedimentů a pomocí rentgenu zjišťovali, jak meč doopravdy vypadá, případně v jakém je stavu.

Mohlo by vás zajímat: Prohlédněte si úžasný 3 000 let starý meč. Ještě pořád se leskne

Jako první nicméně historiky a zaměstnance památkového úřadu zaujalo, že je meč ohnutý, což se mělo podle závěrů historika Jákoba Šarvita stát už v době, kdy byl meč užíván. Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že byl meč poškozen v bitvě a následně spadl do moře, patrně i s jeho majitelem, který může být pohřben na dně Středozemního moře. Šarvit nicméně přidává i kontext a doplňuje, že meč zřejmě patřil muži, který do země přišel v souvislosti s první křižáckou výpravou.

X-ray imaging reveals: The Medieval sword found in the sea off the Carmel coast that probably fell into the water during...

Posted by Israel Antiquities Authority on Sunday, July 23, 2023

„Vzhledem ke krvavým bitvám, které se v zemi odehrály mezi křižáky a muslimy a které jsou známy z několika historických pramenů, bychom mohli očekávat, že takových mečů najdeme více,“ uvedl pak Šarvit v příspěvku památkového úřadu na Facebooku. Nálezu si velmi cení, protože v praxi nacházejí historikové a památkáři jen fragmenty mečů a tento patří k pouhým sedmi z tohoto období, které byly v Izraeli nalezeny. Důvodem, proč si Šarvit myslí, že byl meč ztracen v boji, je pak jeho hodnota a tehdejší způsob života, který rozhodně nepočítá s odhazováním kvalitního železa.

Meče jsou považovány za velmi drahou zbraň, a pokud byly poškozeny v bitvě, bylo je samozřejmě možné nechat opravit. Když jejich nositel padl, meče nezůstaly na bojišti, ale byly považovány za významnou kořist. Pokud se tedy nějaký dostal do moře, muselo to být nedopatřením, a jak už bylo uvedeno výše, s největší pravděpodobností v boji. S přihlédnutím k tomu, že byl meč objeven nedaleko města Karmel, které po staletí sloužilo jako přirozený přístav, se zde mohly odehrát bitvy křižáků s muslimy. Je tudíž možné, že se v oblasti bude podobných artefaktů nacházet víc.

Zdroj: IAA, Live Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom