1. dubna 2024 07:05

Nejhorší smrt všech dob? Po vlámání do kola následovala zpackaná poprava, muž byl zřejmě nevinný

Tělo zhruba osmnáctiletého mladíka odborníci odkryli poblíž katedrály v italském Miláně. A to dává strašlivému mučení, kterým prošel, ještě děsivější rozměr. Byl totiž zřejmě nevinný.

Jakmile archeologové odkryli tělo 17-20letého mladého muže, ihned viděli, že je s ním něco ve velkém nepořádku. Po bližším zkoumání usoudili, že mladík nejenže prodělal kruté mučení, ale ještě mu zpackali popravu.

Nepředstavitelná bolest a ponížení

Nalezené ostatky měly jak na rukou, tak na nohou symetrická zranění, která odborníkům napověděla, že je někdo mladíkovi způsobil záměrně. Po delší době výzkumu dobových zvyklostí dospěli archeologové k závěru, že muž zřejmě prošel takzvaným lámáním kolem, metodou popravy či mučení využívanou středověkými Evropany.

Obviněnému nejdříve zpřeráželi kosti končetin, někdy i trupu. Jeho tělo následně „vpletli“ do loukoťového kola a připevnili provazem. Pak mu způsobovali další zranění, nožem či rozpálenými železnými objekty, a následně jeho tělo i s kolem vystavili někde na vysoké tyči či stavbě všem na odiv. Někdy dotyčný po hodinách a hodinách takového mučení zemřel, někdy se nad ním smilovali a po nějaké době ho „dorazili“ popravou stětím, což byl i případ mladíka z Milána.

Mohlo by vás zajímat: Brutální mučení, žádná lidskost. Poznejte nejhorší věznice světa, kde smrt je vysvobozením

Bohužel pro něj, ani tohle nebyla bezbolestná záležitost. Trauma, které na jeho lebce archeologové objevili, ukazuje, že se mistr kat nejspíš „utnul“ a popravu, která měla být milosrdným vysvobozením od nepředstavitelné bolesti, provedl přinejmenším neohrabaně.

Nevinný podivín

Mladíkova smrt byla sice děsivá, ale ve středověku se zkrátka se zločinci nemazlili. O různých způsobech tehdejšího mučení si můžete koneckonců přečíst například v tomto článku.

To nejstrašidelnější na celém příběhu nicméně je, že byl mladík pravděpodobně nevinný. Archeologové jeho tělo objevili v archeologickém nalezišti u baziliky Sant’Ambrogio v italském Miláně, a ačkoli jinde v Evropě bylo zvykem lámat v kole ty nejodpornější zločince ze všech, v tomto regionu ve 13. a 14. století končili lidé, o kterých se tvrdilo, že šíří mor.

A to se, zjednodušeně řečeno, tvrdilo o těch, kdo do tehdejší společnosti z nějakého důvodu nezapadli. „Jeho současníci ho pravděpodobně vyčlenili s tím, že je nějak jiný, podivín,“ uvedli odborníci ve shrnutí svého výzkumu, „a je pravděpodobné, že tahle diskriminace nakonec vedla k tomu, že ho usvědčili. Rozlícený dav ho mohl označit za šiřitele moru.“

Jakkoli smutné a ohavné jsou skutečnosti, které celý případ obklopují, pro archeology je to paradoxně senzační nález. Jde totiž zřejmě o první archeologický důkaz použití této dobře zdokumentované mučící metody, a to nejen v Itálii, ale pravděpodobně i v celé Evropě.

Zdroj: Journal of Archaeological Science, Medievalists, Vanilla.

Video, které jste mohli minout: Přežil vlastní smrt a vyhrabal se z hrobu. Příběh psa Bennyho otřásl veřejností

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom