7. srpna 2023 12:44

Masakr v Mnichově: Zásah proti teroristům se vymkl kontrole. Při odplatě umírali nevinní

Rok za rokem S1 (3) – Teroristický útok 2

Po olympijských hrách roku 1936, které se v Berlíně odehrávaly za vlády nacistů, byly ty mnichovské v roce 1972 uváděny jako „radostné hry“. Od konce 2. světové války uplynulo 27 let a vláda v Bonnu si od vrcholné sportovní události slibovala zlepšení mezinárodního obrazu západního Německa.

Hry začaly v uvolněné atmosféře. Olympijskou vesnici nikdo nehlídal, kontroly byly minimální a hlídkující policisté většinou neozbrojení. Jak připomínají autoři dokumentární série Svět sportu: Rok za rokem, kterou můžete vidět v úterý večer na Prima ZOOM, neuplynulo ještě ani deset dnů od zahájení sportovních soutěží, když došlo k tragédii.

Přečtěte si také: Masakr sportovců v Mnichově způsobila nezkušenost policie. Teroristy stihl Boží hněv

Před úsvitem 5. září vtrhlo osm členů palestinského hnutí, které si říkalo Černé září, do olympijské vesnice a v části obývané izraelskou výpravou devět sportovců zajali a dva, kteří se postavili na odpor, zabili. Teroristé požadovali bezpečný odlet z Mnichova a propuštění 234 vězňů držených v izraelských věznicích.

Německé úřady, které nejprve souhlasily, se na letišti pokusily rukojmí osvobodit. Policejní zásah se ale vymkl kontrole a vyústil v katastrofu. Při přestřelce zemřelo všech pět teroristů a jeden západoněmecký policista, ve dvou vrtulnících pak uhořelo všech devět izraelských rukojmí. Obraz Německa jako mírumilovné a bezpečné země se rozplynul, sporným byl i fakt, že hry po tragédii dál pokračovaly.

Boží hněv

Izrael reagoval spuštěním tajné operace Boží hněv, jejímž cílem byla likvidace skutečných nebo domnělých organizátorů mnichovské tragédie a dalších útoků na Izrael včetně únosů letadel. Operaci s tichým souhlasem izraelské vlády dostaly na starost zpravodajské služby Mosad, Aman a Šin Bet a zvláštní jednotky Izraelských obranných sil Sajeret Matkal.

Už 16. října 1972 byl v Římě zabit údajný vůdce Černého září Wail Za'ajtira. Následovalo zabití neoficiálního vyslance Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve Francii Mahmúda Hamšárího, likvidace vyslance OOP na Kypru a spojky mezi bojovou frakcí OOP Al-Fatahem a sovětskou KGB Hussajna al-Šíra a zabití Iráčana Basila al-Kubajsího podezřelého z pašování zbraní a výbušnin a spoluúčasti na zmařeném atentátu na izraelskou premiérku Goldu Meirovou.

Mohlo by vás zajímat: Olympiáda s Ruskem, nebo bez? Bojkoty a zákazy už historie přinesla, a to i masivní

Přestože operace Boží hněv pokračovala nejméně dalších 20 let, během nichž bylo za vynaložení ohromného úsilí a milionů dolarů zabito několik dalších prominentních Palestinců, nepodařilo se Izraeli potrestat hlavního organizátora útoku v Mnichově, kterým byl terorista Abú Daúd. Naopak se obětmi izraelských agentů staly i nevinné osoby, jako tomu bylo v případě číšníka marockého původu zabitého omylem v létě 1973 v norském Lillehammeru.

Zdroj: The New York TimesEncyclopedia Britannica

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Izrael terorismus Olympijské hry Mnichov vláda Mosad Druhá světová válka

Populární filmy na Prima Zoom