Hitler bleskově obsadil Československo a uháněl do Prahy. Snědl tam prezidentovi večeři

Utajené příběhy českých dějin II (1) - obrana.mp4

Když prezident Emil Hácha dorazil 15. března 1939 v 19:45 na Wilsonovo nádraží v Praze, vítala ho německá čestná stráž. Teatrální obsazení zbytku Československa měl vůdce třetí říše Adolf Hitler naplánované do posledního detailu a tou dobou byl už půl hodiny na Pražském hradě.

Den před tím, 14. března 1939, se začalo okleštěné Československo drolit. Nejprve se kolem poledne Slováci usnesli, že vyhlásí samostatnost a spojí svůj osud s Adolfem Hitlerem, o pár hodin později vznikl samostatný útvar na Podkarpatské Rusi. V 16 hodin odjel prezident Emil Hácha vlakem do Berlína, aby o vzniklé situaci jednal s Adolfem Hitlerem. Ten měl ale připraven mnohem ďábelštější plán.

Přečtěte si také: Naši vojáci v roce 1939 bojovali s Němci i Maďary, komunisté to však zatajili. Přečtěte si detailní popis celého dění

Nemocného Háchu nechal několik hodin čekat (údajně se díval na film) a přijal jej až v 1:30 po půlnoci, tedy už 15. března. Spolu s Hermannem Göringem a dalšími předními nacisty pak Hitler šokovanému prezidentovi oznámil, že hodlá zbytek Československa obsadit. A rovnou ho nutil podepsat dokument, podle nějž o obsazení země požádala česká strana. Když Göring pohrozil, že nechá Prahu bombardovat, Hácha se zhroutil, dokonce utrpěl infarkt, a nakonec kolem 4. hodiny ráno dokument podepsal. Půl hodiny poté se o obsazení země z rádia dozvěděli Češi.

Hitler na Hrad

Kolem 8:35 ráno už Českem projížděly kolony německé techniky. Do velkých měst to neměl wehrmacht daleko – Praha byla ve směru od Mělníka jen 40 km od hranic s Německem, Brno asi 30 km. Severní Moravu obsadili Němci už 14. března, aby předešli případné akci Poláků. Zde v Místku také došlo k boji o Czajankovy kasárna.

Hácha odjel z Berlína v 11 hodin, jeho vlak ale v Drážďanech pod záminkou zasněžených kolejí Němci tři hodiny zdrželi. Hitler se mezitím hnal vlakem oklikou do České Lípy, kde přesedl do auta a po dnešní silnici první třídy číslo 9 přes Mělník zamířil do Prahy. Po 19. hodině už byl vůdce třetí říše na Pražském hradě a z okna starého královského paláce si prohlížel Malou Stranu. Vznikl při tom slavný snímek, který nacisté použili i na známkách.

Hácha, který s velkým zpožděním dojel do Prahy půl hodiny po Hitlerovi, nic netušil. Nejpozději ve chvíli, kdy jeho vlak zastavil na nádraží, mu ale bylo jasné, že hraje v Hitlerově dramatu už jen epizodní roli. Na Hrad se prezident dostal bočním vchodem, Hitler mu dokonce snědl připravenou večeři.

Adolf Hitler v Praze dlouho nezůstal. Následujícího dne 16. března 1939 výnosem zřídil Protektorát Čechy a Morava (Protektorat Böhmen und Mähren), po 22 hodinách Pražský hrad opustil a zamířil do Brna, kde se pozdravil s nadšenými Němci. Bylo to poprvé a naposledy, kdy vstoupil na území protektorátu.

Krutý úděl prezidenta

Emil Hácha, původním povoláním právník, se stal prezidentem 30. listopadu 1938 a byl jím i v době Protektorátu Čechy a Morava. Už 21. září 1941 ale napsal abdikační dopis, Němci mu ovšem odstoupit nepovolili. Po celou dobu trvání protektorátu se u Háchy prohlubovala duševní deprese provázená sebevražednými úmysly s žádostmi, aby mu byl lékařem dán jed, případně lesním správcem v Lánech poskytnuta střelná zbraň.

Úředníci prezidentské kanceláře v letech 1943–44 nedoporučovali, aby se Hácha ukazoval na veřejnosti, jeho zdravotní stav byl v té době velmi vážný. Diagnózou byla arterioskleróza mozkových cév, ztráta všímavosti a občasné mrákotné stavy. Prezident byl dezorientován, nedokázal se správně najíst. Jeho ošetřovatelka si v lednu 1945 poznamenala, že „prezident nepoznává známé osoby, bez pomoci neudělá ani krok, netrefí lžící do úst, nepodepíše se, dělá jen čáry“.

Mohlo by vás také zajímat: Nejhorší den republiky: 14. březen 1939. Ztráta Slovenska, Hácha u Hitlera i předčasná okupace

I přes tento stav byl 13. května 1945 na Háchu komunistickým ministrem vnitra Noskem vydán zatykač. Hácha ale nebyl schopen jakéhokoliv výslechu, byl převezen do Pankrácké věznice a zde 27. června ve svých 73 letech po šesti týdnech pobytu ve vězení zemřel. Adolfa Hitlera, který tak potupným způsobem zničil poslední pozůstatky předválečného Československa, Hácha přežil o necelé dva měsíce.

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR, VHÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom