5. srpna 2024 16:00
Adam Vala

Existovaly ve starověkém Římě gladiátorky? Historické důkazy mluví jasně

Bádání vědců vás možná překvapí. Největším problémem v pochopení minulosti ale může být naše současné vnímání světa.

Pokud vám při zmínce slova gladiátor rovnou nenaskočí snímek Ridleyho Scotta s hercem Russellem Crowem, patrně si i tak představíte svalnatého muže s jednou z roztodivných zbraní, kterak bojuje v aréně proti ostatním mužům či zvířatům. Faktem ovšem je, že ve starověkém Římě mohly podobným způsobem bojovat ženy, jen se to příliš neočekávalo a společnost je mohla za jejich rozhodnutí spíše zatracovat.

Gladiátor-žena

Nejprve pojďme k důkazům, že ženy v arénách skutečně mohly bojovat a nejde jen o přání dnešní společnosti něco takového si představovat. Jeden z nesporných důkazů se nachází v Britském muzeu - jde o antický mramorový reliéf, který vyobrazuje dva gladiátory bojující s meči a štíty. Je to známá scéna ze starověkého Říma, až na jeden pozoruhodný detail – oba gladiátoři jsou ve skutečnosti ženy.

Tím se otevírá prostor pro bádání vědců, jakým je například historik Alfonso Manas z univerzity ve španělské Granadě. Kromě popisovaného reliéfu jej zaujala například i malá soška, která se momentálně nachází v hamburském Muzeu umění a průmyslu. Ta pro změnu vyobrazuje domnělou atletku s nástrojem zvaným strigil, sloužícím k čištění těla od prachu, špíny a oleje, který byl na sportovce či bojovníky ve starověkém Řecku i Římě aplikován. Alfonso Manas se ale ve své práci z roku 2011 domnívá, že soška zachycuje gladiátorku: „Přesněji řečeno thraex - typ gladiátora, který bojoval s krátkou zahnutou dýkou. Tedy zbraní, která může být pro necvičené oko zaměněna právě se strigilem,“ vysvětluje historik.

Čtěte také: Éru gladiátorů ukončila vražda v Koloseu. Proč se bojovníci snažili v aréně nezabíjet?

Uznává nicméně, že podobných odkazů na ženy-gladiátorky už existuje jen hrstka, celkově asi deset literárních poznámek a jeden epigrafický nápis, proto je nesmírně těžké hlouběji analyzovat, jak časté mohlo zapojování žen do bojových arén vlastně být. Obsahový ředitel Encyklopedie světových dějin Joshua Mark navíc poznamenává, že se ženy musely vzdát v podstatě jakéhokoliv nároku na vyšší sociální postavení poté, co se rozhodly bojovat coby gladiátorky. A to z toho důvodu, že takové boje byly považovány za podřadné a na dobrovolné gladiátory či gladiátorky mohla padnout hanba. Přesto ale Mark uznává, že si svou slávu nakonec mohly vydobýt v arénách, stejně jako se to podařilo některým mužům.

Zdroj: Taylor & Francis, World History Encyclopedia

Video, které jste mohli minout: Trailer filmu Gladiátor

Adam Vala