11. září 2023 14:15

Poslední zachráněná z Dvojčat utíkala na jehlách. Její mrazivý příběh má převážně šťastný konec

Jak proběhly útoky teroristů 11. září

Teroristické útoky 11. září 2001 mířily především na dvě věže Světového obchodního centra v New Yorku. Teroristé do nich narazili unesenými letadly.

Jižní věž se zřítila v 9:59 místního času, severní pak o půl hodiny později v 10:28. Po počátečním šoku bylo jasné, že pod gigantickými hromadami suti a ve změti konstrukcí budou kromě obětí také živí lidé. Potvrzovaly to i zoufalé telefonáty přicházející ze vzduchových kapes pod troskami.

Mohlo by vás zajímat: Let číslo 93 minutu po minutě: Pasažéři chystali na teroristy bolestivou past

Kromě hasičů, policistů, záchranářů a příslušníků Národní gardy do prohledávání trosek pustili i stavební inženýři, elektrikáři, odborníci na betonové konstrukce, svářeči, instalatéři a příslušníci mnoha dalších stavebních profesí. Pomáhalo jim i na 400 psů.

Auta jezdila přes mrtvoly

Do zoufalé práce se zapojil i newyorský hasič Rudy Weindler, po 12hodinovém úsilí ale našel jen těhotnou ženu sedící na obrubníku a tři další přeživší v troskách komplexu obchodního centra. Mnohem víc ale bylo obětí. „Ztratil jsem přehled, kolik mrtvých jsem vlastně viděl,“ řekl Weindler den po útoku deníku The Independent. „Je to mnohem horší, než si dokážete představit.“ Podle zdravotnického záchranáře Louise Garcii bylo všude půl metru sazí a popela a sanitní vozy přejížděly přes mrtvá těla, protože jiná cesta neexistovala.

I přes nesmírné úsilí se den po zhroucení Dvojčat podařilo z trosek vyprostit jen 11 přeživších včetně šesti hasičů a tří policistů. Po 24 hodinách se zpod 9 metrů sutin dostali i dva policisté přístavní správy (PAPD), které pomohli zachránit bývalí příslušníci americké námořní pěchoty Jason Thomas a Dave Kames. Jejich příběh zpracoval v roce 2006 Oliver Stone ve filmu World Trade Center.

Poslední zachráněná utíkala na jehlách

Poslední zachráněnou osobou byla Genelle Guzman-McMillan z newyorské přístavní správy. Záchranáři ji vyprostili 27 hodin poté, co se zřítila severní věž Světového obchodního centra. Guzman-McMillan, jejíž kancelář byla v 67. patře 541 metrů vysoké budovy, pocítila prudký otřes v 8:46, kdy do budovy narazilo letadlo unesené muslimskými teroristy. Když o něco později zasáhlo další letadlo i sousední jižní věž, rozhodla se 30letá Guzman-McMillan s kolegyní Rosou evakuovat po schodišti.

Na vysokých podpatcích a s bolavými chodidly ale doklopýtaly jen do 13. patra. Právě ve chvíli, kdy se Guzman-McMillan rozhodla si boty sundat, šla věž k zemi. „Všechno se drolilo a padalo to na mě,“ vzpomínala později na děsivé momenty pro časopis People. V dalších hodinách bezvládně ležela pod troskami. „Slyšela jsem všechno, co se dělo. Slyšela jsem, jak někdo velmi slabým hlasem volá o pomoc, slyšela jsem nákladní auta a vysílačky,“ popisovala své zážitky Guzman-McMillan. Ochromená a s ústy plnými prachu nedokázala volat o pomoc.

Po nekonečných 27 hodinách k Genelle Guzman-McMillan dorazila pomoc. Měla rozdrcenou pravou nohu, oteklou hlavu a popálený obličej a v nemocnici strávila přes měsíc. Lékaři jednu chvíli uvažovali o amputaci nohy, čtvrtá operace ji ale zachránila. Dodnes trvale kulhá.

Mohlo by vás také zajímat: Experti identifikovali další dvě oběti 11. září. Od útoku na Dvojčata uplynulo dvaadvacet let

Ocel z WTC dnes bojuje proti teroristům

Z trosek zřícených věží WTC se celkem zachránilo jen 20 lidí, kolem 15 000 se jich dostalo do bezpečí před tím, než se věže zhroutily k zemi. V obou věžích mělo své kanceláře na 60 000 lidí, naštěstí jich ale většina v době útoku ještě nebyla v práci. Zahynulo 2 753 lidí, z toho 343 hasičů.

Sedm a půl tuny tun oceli z trosek WTC bylo použito ke stavbě výsadkové lodi USS New York určené primárně k boji proti terorismu. Loď byla spuštěna na vodu v roce 2007 a na palubě nese 700 příslušníků námořní pěchoty, které může podporovat výsadkovými vznášedly, obojživelnými obrněnými transportéry a konvertoplány V-22 Osprey.

Zdroj: The Independent, People, Encyclopedia Britannica

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom