18. října 2024 11:48
Adam Vala

Loď zvaná Duch Pacifiku vydala své tajemství. Vědci objevili na dně moře neporušený vrak

Torpédoborec USS Stewart, který sloužil během druhé světové války jak na straně USA, tak Japonska, byl nalezen pod hladinou u severního pobřeží Kalifornie v hloubce jednoho kilometru.

Rozsáhlá expedice byla výsledkem spolupráce mezi organizacemi a společnostmi Ocean Infinity, Air/Sea Heritage Foundation, SEARCH, NOAA a Velitelstvím pro námořní historii a dědictví USA. K lokalizaci vraku lodi z druhé světové války byl použit autonomní dron, který provedl systematický průzkum mořského dna ve vytipované oblasti u pobřeží Kalifornie. Získaná data následně odhalila snímky vraku lodi USS Stewart, jenž se zdá být z velké části neporušený a spočívá téměř kolmo na mořském dně.

Čtěte také: Námořní bitva u Skagerraku si vyžádala 6 094 mrtvých, vítězství si nárokovaly obě strany

Pod několika vlajkami

Torpédoborec USS Stewart byl postaven v roce 1919 ve Filadelfii a do provozu se dostal v září 1920, tedy až po skončení první světové války. Během druhé světové války však byla loď nasazena v předních liniích, konkrétně v roce 1941 jako součást asijské flotily USA v Manile.

Pouhý rok poté však postihla USS Stewart katastrofa, když byla loď během boje poškozena a při opravě uvízla v suchém doku na Jávě. S příchodem japonských vojsk musela posádka loď opustit, nicméně Japonci se rozhodli opravu lodi dokončit a zařadili ji do své vlastní flotily jako hlídkovou loď č. 102. Důkazy o tom přinesli spojenečtí letci, kteří spatřili původně americkou loď operující daleko za nepřátelskými liniemi.

Od té doby se jí začalo říkat pacifická Loď duchů, protože se ze svého zdánlivě nezvratného poškození dokázala vrátit zpět na vodu, byť pod jinými vlajkami. Po skončení války pak byl torpédoborec nalezen v japonském přístavu Kure, odkud se vrátil zpět pod kontrolu amerického námořnictva. V roce 1946 posloužila loď jako cvičný terč při námořním cvičení poblíž San Franciska a po dvou hodinách soustředěného ostřelování z lodních děl klesla na dno oceánu.

Objev vraku

Dlouho se však nevědělo, kde přesně k potopení došlo, což bylo do velké míry kaňkou na jinak velmi dobře zmapované historii lodi. „Jediný kousek této historie, který jsme neměli, byla samotná loď a její nynější podoba,“ uvedl prezident Air/Sea Heritage Foundation Russ Matthews pro list New York Times. Sám strávil roky hledáním vraku, takže když byly v roce 2024 určeny poslední známé souřadnice lodi, a drony společnosti Ocean Infinity provedly podrobný průzkum, byl podle svých slov štěstím bez sebe. Výsledky navíc ukázaly, že vrak je stále ve velmi zachovalém stavu a představuje jeden z nejlépe dochovaných příkladů torpédoborců třídy Four stacker.

Po nálezu lodi byl proveden detailní sonarový průzkum a vizuální inspekce pomocí dronu vybaveného kamerou. Experti tak mohli v přímém přenosu sledovat vrak ležící v hlubinách, kontrolovat detaily a přímo i nepřímo podpořit další výzkum válečných lodí z počátku 20. století. Podle Jamese Delgada z organizace SEARCH je osud lodi USS Stewart, která sloužila jak Spojeným státům, tak Japonsku, důkazem složité historie druhé světové války v Pacifiku.

Mohlo by vás také zajímat: Vědci objevili vrak lodi polárníka Shackletona. Leží neporušený v hloubce tří kilometrů

Expedice Ocean Infinity v minulosti identifikovala několik dalších významných vraků, včetně bitevní lodi USS Nevada a legendárního plavidla Endurance, na němž v roce 1915 plula do Antarktidy výprava polárníka Ernesta Shackletona. S novými technologiemi, jako jsou autonomní podvodní drony, se očekává, že se v blízké budoucnosti podaří odhalit vraky dalších lodí zdánlivě ztracených v mořských hlubinách a vyplnit tak mezery v poznání způsobené neostatečnými technickými prostředky.

Zdroj: New York Times, SEARCH, CNN

Video, které jste mohli minout: Nacistický Titanic: Sovětská ponorka potopila loď s 10 000 německými uprchlíky

Adam Vala