Smrtící horor se neobešel bez kanibalismu. Tajemný osud lodi Erebus je zase o něco jasnější

Britské plachetnice HMS Erebus a HMS Terror se vydaly hledat bájnou Severozápadní cestu v roce 1845. Obě lodě ale v polárních končinách beze stopy zmizely a ze 129 účastníků výpravy, kterou vedl zkušený polárník a námořní kapitán John Franklin, nikdo nepřežil.

Hledat zmizelou Franklinovu výpravu se vydalo množství expedic, které postupně na ostrovech severně od Kanady narazily na předměty patřící posádce, a nakonec i na ostatky mnoha nešťastníků. V letech 2014 a 2016 byly objeveny i vraky samotných lodí, o příčinách zkázy expedice i osudech jejích účastníků ale dodnes panují dohady.

Analýza DNA

Nejnověji vědci vrhli světlo na poslední dny života kapitána HMS Erebus, kterým byl zkušený dělostřelecký důstojník James Fitzjames. Zjistili totiž, že posádka svého 35letého velitele snědla. Jak dnes vypadá vrak lodi Erebus, se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: První Čech se do Antarktidy dostal s expedicí admirála Byrda, vnutil se mu jako topič

Ostatky kapitána Erebusu a dalších členů posádky objevili Inuité na ostrově krále Viléma už v roce 1861, místo pak bylo znovuobjeveno v roce 1993. Archeologové zde kromě záchranného člunu našli na 400 kostí patřících 13 různým lidem včetně Fitzjamese. Jeho totožnost prokázala až analýza DNA, o jejíchž výsledcích informoval tým expertů v časopise Journal of Archaeological Science: Reports.

Vědci porovnali vzorek DNA ze stoličky připevněné k čelisti jednoho z nešťastníků s DNA 25 dnes žijících příbuzných účastníků Franklinovy výpravy a u bratrance Jamese Fitzjamese z pátého kolene narazili na shodu. Zatímco příčina smrti kapitána Erebusu zůstává neznámá, došli vědci na základě stop kanibalismu k závěru, že Fitzjames posloužil svým druhům jako zdroj potravy.

To dokazuje, že v době Fitzjamesovy smrti muselo být několik jeho druhů stále naživu, a zároveň byla jejich situace natolik zoufalá, že neváhali sníst svého kapitána. „Ani hodnost, ani postavení nebyly v posledních zoufalých dnech expedice tím, co bylo při záchraně vlastních životů rozhodujícím,“ uvedl spoluautor studie antropolog Douglas Stenton.

Všichni zahynuli

Jisté je, že poté, co se Erebus a Terror ocitly na 19 měsíců v sevření ledového krunýře a Franklin a další členové expedice zahynuli, pomáhal James Fitzjames vést 105 přeživších mužů směrem k záchraně. Svědčí o tom i ručně psaná zpráva z dubna 1848 nalezená v kamenné mohyle na ostrově krále Viléma.

Mohlo by vás také zajímat: Žádný Yetti. Vědci zřejmě definitivně rozluštili tragický osud Ďatlovovy výpravy

Záchrany se ale nikdo z účastníků expedice nedočkal, všichni po cestě zahynuli. Spekulace o tom, že je otrávilo olovo obsažené v jídle, se nepotvrdily, a bezprostřední příčina jejich smrti tak zůstává záhadou. Kapitán Erebusu je prvním identifikovaným členem Franklinovy výpravy, který se prokazatelně stal obětí kanibalismu, nebyl ale zdaleka sám.

Zdroj: Smithsonian Magazine, University of Waterloo, Royal Musems Greenwwich

Video, které jste mohli minout: Záhadná otrava, kanibalismus a šílenství. Smrt legendární výpravy čekala 150 let na objasnění

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský