Dobývání severního pólu skončilo fiaskem a krachem. Podívejte se, co zbylo z krásné lodi

Polární putování s Petrem Horkým (8) – Amundsenův neúspěch

Roald Amundsen platí za velkého cestovatele, jemuž se za dramatických okolností podařilo dobýt jižní pól. Jeho druhá výprava ale takovým úspěchem nebyla.

Po dobytí jižního pólu se Amundsen vrátil do rodného Norska jako národní hrdina. Přednášel o svých cestách, publikoval cestopisy a plánoval další podobný úspěch – cestu na severní pól. Všechny peníze, které měl, tedy investoval do stavby škuneru, který pojmenoval Maud, po manželce norského krále Maud Waleské. Loď byla postavena v loděnici v Askeru, předměstí Osla. V červnu 1916 konečně vyplula k Severovýchodnímu průjezdu kolem Arktidy.

Polární drift

Maud měla Amundsena dopravit až do cíle, jak ale uvidíte v pořadu Polární putování s Petrem Horkým, nic nevyšlo tak, jak si představoval. Maud v chladných vodách zamrzla a začal jí smýkat drift. Místo na kýžený severní pól začala loď směřovat ke Kanadě. Nakonec zůstala beznadějně zamrzlá v ledu. Výprava byla fiaskem, a finančně i fyzicky vyčerpaný Amundsen nakonec výpravu vzdal a loď prodal.

Čtěte také: Záhada nad Antarktidou. Vědci zveřejnili záznam neznámých zvuků zachycených ve stratosféře

Amundsenovi věřitelé Maud prodali Společnosti Hudsonova zálivu. Ta ji po šesti letech vysekala z ledu a přejmenovala na Baymaud, přičemž škuner využívala pro zásobování. Společnost Hudsonova zálivu nakonec v roce 1990 prodala loď zpět do Askeru. Od roku 2016 vyplula na další cestu.

Zdroj: Fram Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom