11. července 2024 07:00
Adam Vala

Existovali někdy skuteční obři? Pohled do minulosti prozrazuje, že záleží na úhlu pohledu

Historie je plná překrucování a domýšlení faktů. Platí to také o obrech, kteří zkrátka mohli být jen velkými lidmi?

Když se projedete po ulici, uvidíte lidi nejrůznějšího vzhledu, hmotnosti a pochopitelně i výšky. Pokud bychom se měli zastavit u posledního zmíněného atributu, o někom byste mohli s nadsázkou klidně prohodit, že je vysoký jako obr, ačkoliv tím máte na mysli, že jeho necelé dva metry působí opravdu impozantně. Je ale možné, že po naší planetě někdy kráčeli skuteční obři, kteří by byli ještě vyšší a čněli i nad skutečně vysokými lidmi? Vědci se touto otázkou zabývali nejednou, odpověď ale zřejmě nepotěší nikoho, kdo věří na pohádky.

Nejvyšší muž na světě, ale stále jen muž

Začněme u zmapovaného „obra“, za kterého byste mohli považovat například Roberta Wadlowa. To je rekordman Guinnessovy knihy, protože mu v roce 1940 ve věku 22 let byla naměřena výška 2,72 metru. Jak asi chápete, Wadlow byl mnohem vyšší než lidé průměrného vzrůstu, který se například v USA momentálně pohybuje kolem 1,75 metru. Přesto na Wadlowovi nebylo nic fantastického a v jeho postavě se odrážely důsledky zdravotního stavu. „Většina velmi vysokých lidí má problém s růstovým hormonem,“ uvedla pro magazín Live Science Márta Korbonits, profesorka endokrinologie na Queen Mary University v Londýně.

Hlavní příčinou gigantismu je zvýšená hladina růstového hormonu, který produkuje hypofýza. Většinou mohou být tyto vysoké hladiny způsobeny nezhoubným nádorem, což přímo souvisí i s pravděpodobností, že bychom mohli ještě někdy spatřit tak vysokého člověka, jakým byl Robert Wadlow. Moderní medicína totiž dokáže takové nádory odstranit a pacientovi poskytnout léky, které další růst pozastaví. Ne proto, že by lékaři neměli zájem o pokoření rekordu, ale jednoduše proto, že gigantismus ohrožuje zdraví člověka.

Obři z pravěku

Když bychom se měli zahledět do ještě dávnější minulosti, není důvod myslet si, že se podobná onemocnění dříve nevyskytovala. Nejstarší známý případ gigantismu pochází z údajných pozůstatků staroegyptského faraona, který měřil přibližně 1,87 metru. Výzkum Márty Korbonits pak mimo jiné zjistil, že mnoho vysokých lidí z Irska zdědilo genovou mutaci po člověku, který žil před 2 500 lety, což současně potvrzuje, že se příslovečným obrem může stát i člověk bez hormonální poruchy.

Mohlo by vás zajímat: Nejvyšší žena světa přerostla matku už ve 4 letech. Její život byl utrpením

Magazín Live Science nicméně oslovil i českého vědce z Masarykovy univerzity v Brně Pavla Grasgrubera, který potvrdil, že mimořádnou výškou vynikaly i některé mužské kostry z pozdní fáze gravettienské kultury lovců mamutů staré asi 29 tisíc let. Odhaduje se, že nejvyšší z těchto sedmi mužů, vykopaných v jeskynním systému v Grimaldi v Itálii, měřil 1,96 metru. Jak doplňuje Grasgruber, v době nálezu těchto koster, tedy na přelomu 19. a 20. století, byla norma pro mužskou výšku v Evropě necelých 170 centimetrů, není proto divu, že tito pravěcí lidé museli tehdejším vědcům připadat jako obři.

Stále se proto zdá, že se na naší planetě nic magického či fantastického neodehrálo, alespoň tedy ve smyslu obrů a jim podobným tvorům. Vysocí lidé ano, obři spíše ne.

Zdroj: Live Science, Guinnessova kniha rekordů

Video, které jste mohli minout: Dá se vědě ještě věřit? Praktiky Nerudové či Havlíčka ničí její pověst, říká politolog

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom