26. září 2024 15:45
Martin Kolář

Je vaše dítě při jídle vybíravé? Nový výzkum zjistil, jestli za to může výchova, nebo genetika

Máte šanci ovlivnit, jak moc je vaše dítě vybíravé při jídle, nebo nemá cenu se v tomto ohledu nějak víc snažit?

Za vybíravost v jídle u dětí a dospívajících může až ze 74 procent genetika, nikoliv výchova. Velký vliv má také prostředí a v pozdějším věku i vrstevníci. S odvoláním na studii britských vědců o tom informoval list The Guardian.

Čtěte také: Musk se inspiroval technologií ze Star Treku: Pracuje na zařízení, které má navrátit zrak

Studie zkoumala stravovací návyky u dětí a dospívajících od 16 měsíců do 13 let. „Hlavním poznatkem je to, že za vybíravostí nestojí výchova. Skutečně se jedná o genetické rozdíly mezi námi,“ řekla Zeynep Nasová, behaviorální genetička z londýnské univerzity UCL.

Hlavní výzkumnou otázkou bylo, jak genetika a prostředí ovlivňují stravování dětí. Nasová s týmem analyzovala údaje o stravovacích návycích 2400 párů jednovaječných a dvojvaječných dvojčat ve věku 16 měsíců a tří, pěti, sedmi a 13 let.

Výsledkem studie bylo, že náročnější u jídla byla jednovaječná než dvojvaječná dvojčata. Nasová to zdůvodnila tím, že dvojvaječná dvojčata sdílejí 100 procent genetického materiálu, proto jedla a zároveň odmítala stejná jídla.

Roli kromě genetiky hraje i prostředí, ve kterém dítě vyrůstalo, například jestli se u jídla sešla celá rodina nebo jaké potraviny se v jejich okolí jedly.

„I když rodiče mohou potomky podporovat v tom, aby v dětství a v průběhu dospívání jedli různá jídla, v dospívání mohou na stravovací návyky mít větší vliv vrstevníci a kamarádi,“ uvedla spoluautorka studie Alison Fildesová. Stravování dětí ve věku sedmi až třinácti let mohou vrstevníci ovlivňovat až ze čtvrtiny.

Většinu účastníků studie tvořily bělošské děti z rodin s nadprůměrnými příjmy. V budoucnu by se vědci chtěli v podobné studii zaměřit i na děti z jiných kultur s odlišnými stravovacími návyky a výchovou.

Zdroj: ČTK, The Guardian

Video, které jste mohli minout: ČEZ a Rolls-Royce budou spolupracovat. Na vývoji modulárních jaderných reaktorů, potvrdil Fiala

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský