25. září 2024 12:00

Jak zabíjí botulotoxin? Léčba po zasažení nebezpečným jedem může být velmi náročná

Bohdalová v nemocnici

O otravě botulotoxinem se v současnosti mluví hlavně v souvislosti s údajnou otravou slavné herečky Jiřiny Bohdalové. Botulismus může být rozhodně smrtícím onemocněním a nedá se brát na lehkou váhu. Součástí léčby je i včasné podání antitoxinu.

Když se řekne prudký jed, člověka daleko častěji napadne třeba arsen, strychnin nebo kyanid. Ty si ale, co se smrtelnosti týče, nezadají s takzvaným klobásovým jedem, neurotoxinem jménem botulotoxin.

Dva kilogramy by zabily všechny lidi na planetě

Pro srovnání, zatímco 70kilogramového člověka může zabít cca 0,45 gramu kyanidu draselného, v případě botulotoxinu může podle Státního zdravotnického ústavu pro 70kilovou osobu být smrtelných už 0,00000006 gramu. Otrava se může projevit třeba i paralýzou a zástavou dýchání. Prvotní symptomy ale bývají nenápadnější. Jak popsala vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska Kateřina Kotíková CNN Prima NEWS, k prvním příznakům otravy patří nevolnost, zvracení, průjem či omámenost.

Dále se pak objevuje rozmazané vidění, sucho v ústech, chrapot a zácpa, dvojité vidění, poruchy akomodace (rozšířené zornice), pokles víček a poruchy polykání. Kromě toho si pacienti stěžují na generalizovanou svalovou slabost. Může se rozvinout obrna dýchacích svalů,“ vysvětlila Kotíková.

Mohlo by vás zajímat: Pavouk s obřími kusadly expanduje do Krkonoš. Co všechno víme o tajemné zápřednici jedovaté?

Smrtelných bývá pět až deset procent případů otravy, ty jsou ale velice vzácné. V České republice lékaři mezi lety 2008 a 2022 zaznamenali jen 11 případů. Otráveným je třeba včas podat protijed, někteří pacienti ale mohou skončit i na jednotce intenzivní péče nebo dokonce na umělé plicní ventilaci. Léčba může trvat týdny nebo také měsíce.

Jed všude okolo nás

Klobásový jed se botulotoxinu říká od samého počátku, co ho lidstvo zná. V 18. století jej takto totiž popsal německý medik Justinus Kerner, a to právě kvůli tomu, že častým zdrojem otrav byly špatně skladované masné pokrmy. Produkují ho tyčinkovité bakterie Clostridium botulinum a endospory těchto bakterií se přirozeně vyskytují všude okolo nás.

Najdeme je v půdě, v moři, v řekách... ale dokud se nedostanou do prostředí, kde chybí kyslík, nemohou se začít množit, a tím pádem ani produkovat nebezpečné toxiny. Kyslík je pro ně totiž jedovatý. A zničit je, i s toxiny, dokáží také vysoké teploty, třeba při vaření.

Zdroj: SZU, CNN Prima News, NZIP, Bezpečnost potravin, FN Brno.

Aktualizace: Podle nejnovějšího rozhovoru na CNN Prima News se Jiřina Bohdalová neotrávila botulotoxinem:

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský