12. července 2024 07:00
Adam Vala

Co kdyby Země přestala rotovat kolem své osy? Okamžitá apokalypsa by zdecimovala celou planetu

Na kataklyzma takových rozměrů asi nejste připraveni. Měl by někdo šanci na přežití?

Země se otáčí rychlostí přibližně 1667 kilometrů za hodinu. To ve své podstatě není tak mnoho, přihlédneme-li k tomu, že člověk už cestoval násobně rychleji a nic se mu nestalo. Jenže naše planeta je větší než jakýkoliv stroj, ve kterém jsme vysokých rychlostí dosáhli, takže úměrně k tomu stoupá gravitační síla a setrvačnost. Šlápnout na brzdu v autě nebo nebo rychle zpomalit letící stíhačku se tak nemůže vyrovnat tomu, kdybyste se snažili zabrzdit Zemi – zvlášť, pokud byste tak chtěli učinit v jedné sekundě. Co by se ale dělo, kdyby naše planeta přestala v jediném momentu rotovat?

Otázku si položil analytik společnosti ESRI Witold Fraczek, který se zabývá modelováním nejrůznějších situací, které mohou na Zemi nastat. Zastavení rotace naší planety se věnoval v roce 2010 ve své studii pojmenované Když by se Země zastavila a přinesl fascinující popis apokalypsy, kterou by neměl šanci nikdo přežít. Důvodem je skutečnost, že ačkoliv by se naše planeta přestala lusknutím prstu otáčet, atmosféra by ve svém pohybu pokračovala, stejně jako oceány nebo proudění větru. A to by ovlivnilo všechno ostatní, co by bylo pevně spojené s povrchem Země. Nebo, lépe řečeno, co by ještě zůstalo pevně spojené s povrchem Země.

Bez šance

Pokud bychom se měli nejdříve zaměřit na lidi či zvířata, tak agresivní zastavení planety by znamenalo nutnost vypořádat se s krutými následky setrvačnosti a gravitační síly. Do nejbližší pevné překážky bychom narazili silou 47násobku vlastní hmotnosti, ale dobrou zprávou je, že tohle by nemusela být konečná pro všechny.

Větším problémem je všechno ostatní, co by se stalo krátce poté, a vybrat si v podstatě můžete jakoukoliv smrt chcete. Nositelem vašeho skonu by mohl být vítr, který by mohl dosáhnout rychlosti přes 1600 kilometrů za hodinu. Dále by to mohla být obří vlna tsunami, která by zničila vše, co nestihl zničit vichr. A pak by to byl velmi rychlý přesun oceánů z obvyklých míst setrvačností na místa zcela nová.

Čtěte také: Nestačí vám 24 hodin? Kdysi den na Zemi uháněl ještě mnohem rychleji

„Severní ledový oceán pohltí většinu Evropy a část Ruska. Pod vodou bude také Grónsko a Kanada stejně jako města Chicago, Seattle nebo Boston,“ vyjmenoval Fraczek ve své studii. Také jižní polokoule by na tom nebyla nijak slavně, když by se pod vodou nacházely obrovské kusy Argentiny, Chile nebo Nového Zélandu. Antarktida? Na tu rovnou zapomeňte.

Přesto by byly oblasti blízko pólů tím nejvhodnějším místem, pokud byste přeci jen chtěli přežít. I tady by vás ale postihla ničivá zemětřesení a hlavně by se sem nastěhovala většina vody kvůli nejvyšší gravitaci. Výhrou, i když jen na krátko, by tak mohla být robustní plovoucí základna, na níž byste chvíli přežít mohli. Ale opravdu jen chvíli, protože bez rotace planety není magnetické pole a bez magnetického pole vás už nic neochrání před radiací z vesmíru.

Je nám líto, tohle by moc zábavné opravdu nebylo.

Zdroj: ESRI, What If - YouTube

Video, které jste mohli minout: Odstartovala evropská vesmírná raketa Ariane 6. Na oběžnou dráhu vynesla satelity

Adam Vala