24. října 2023 17:15

Zákaz zahřívaného tabáku v Česku obnovuje jiný, mnohem vážnější problém

Cigarety pro zahřívaný tabák s příchutěmi byste našli ve skupině nikotinových produktů někde mezi nikotinovými sáčky a elektronickými cigaretami. Zatímco klasickou cigaretu si už dnes mnozí teenageři prakticky nezapálí, jednorázovou cigaretou na zahřívaný tabák nepohrdnou. Je cenově dostupná, při vyučování se dá snadno schovat třeba do rukávu a hlavně skvěle chutná například po borůvkách, kapučínu nebo cukrové vatě.

Právě snadná dostupnost a stoupající popularita zahřívaného tabáku s příchutěmi mezi mladými uživateli vedly Evropskou unii k jejich zákazu. Příslušné směrnici vyhovělo 23. října 2023 i Česko, které už dříve zakázalo prodej klasických cigaret s příchutěmi a ochuceného tabáku pro ručně balené cigarety.

Mohlo by vás zajímat: Kouření elektronických cigaret je škodlivé, dokázal nový výzkum

Konec jedné alternativy

V zařízeních na zahřívaný tabák se podobně jako u elektronických cigaret, jejichž náplně jsou ale tekuté, tabák napouští jednoduchými alkoholy, jako je propylenglykol a glycerol, a vzniklý aerosol se pak vdechuje. Na rozdíl od klasických cigaret, kde při hoření vzniká kouř s velkým množstvím zplodin, se užívání alternativních cigaret se zahřívaným tabákem zdá uživatelům bezpečné, což byl také jeden z důvodů jejich zákazu.

Epidemiolog Viktor Mravčík v rozhovoru pro server iRozhlas paradoxně varoval, že může mít zákaz prodeje zahřívaného tabáku s příchutěmi i opačný efekt. Tento typ tabáku totiž spolu s e-cigaretami a nikotinovými sáčky patří mezi alternativní tabákové výrobky a nabízí kuřákům, kteří nedokážou přestat kouřit, určitou alternativu. Pokud se taková alternativa zakáže, hrozí návrat části kuřáků klasickým cigaretám.

To potvrzují i tabákové firmy. Podle nich jsou tabákové produkty s příchutěmi mezi uživateli populární a zkušenost se zákazem z USA ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám. Někteří výrobci reagují tím, že přicházejí s novými produkty, které tabák neobsahují. Upozorňují také na to, že zákaz nezačne platit ve všech zemích EU ve stejnou dobu, zákazníci si budou pořizovat ochucený zahřívaný tabák v zahraničí. Například Polsko směrnici EU zatím nepřijalo a mnozí konzumenti se chystají nakupovat zahřívaný tabák právě tam.

Bez kouře, ale stále s rizikem

Produkty označované jako IQOS (z anglického „I quit original smoking“, tedy „Přestal jsem kouřit tradičním způsobem“) měly podle výrobců tabáku přinést „budoucnost bez kouře“. Plicní lékaři nicméně varují, že aerosol vdechovaný z cigaret se zahřívaným tabákem se toxicitou od cigaretového kouře příliš neliší – a to i přes skutečnost, že tabák je v nich zahříván na 350 °C, což je podstatně nižší teplota než v cigaretách (kolem 900 °C). Podle Technologické univerzity v Sydney je totiž teplota 350 °C stále dost vysoká na to, aby se z tabákových lístků uvolňovaly další nebezpečné látky.

Výzkumy financované většinou tabákovými společnostmi dokazují, že cigarety pro zahřívaný tabák produkují znatelně méně škodlivých karcinogenních látek, jako jsou aldehydy a další těkavé chemikálie, nezávislých a především dlouhodobých studií je ale pomálu. Podle jedné z nich tento typ cigaret emituje cytotoxické látky, jež mohou v plicích vyvolávat záněty. Závěry získané studií provedenou na zvířatech pak ukazují, že tento účinek je podobný jako při kouření běžné cigarety. Ke stejnému závěru dospěla i studie publikovaná v odborném časopise European Respiratory Journal.

Přečtěte si také: Alarmující zjištění: Děti snadno koupí alkohol na internetu. Může je i zabít, varuje adiktolog

Budoucnost bez kuřáků?

Podle Světové zdravotnické organizace je tabáková epidemie jednou z největších hrozeb pro veřejné zdraví, kterým kdy svět čelil. Tabák každoročně zabije více než osm milionů lidí, přičemž více než sedm milionů z těchto úmrtí je důsledkem přímého užívání tabáku, zatímco dalších 1,2 milionu připadá na nekuřáky vystavené pasivnímu kouření.

Vzhledem k tomu, že většina kuřáků si cigarety oblíbí do svých 20 let, ukazuje se jako nejvýhodnější mladým lidem kouření úplně zakázat – tak to navrhuje i britský premiér Rishi Sunak. V Británii je věková hranice pro prodej tabákových výrobků stejně jako v Česku stanovena na 18 let, přičemž podle něj by se každý rok o jeden rok zvyšovala. To by v principu znamenalo, že dnešní mladí Britové by si už nikdy cigarety legálně nekoupili.

V Česku bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků, takže na tabáku je u nás závislá čtvrtina obyvatel. Podle reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA) významně přibývá uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků a zejména mladí od 15 let častěji sahají po alternativách, aniž by před tím kouřili klasické cigarety. Zahřívané tabákové výrobky v současné době užívá 6,6 % dotázaných.

Zdroj: University od Technology Sydney, ČTK, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom