25. července 2023 14:41

Kam s karavanem po jižní Moravě? Vyzkoušejte vinařskou turistiku se zážitkovou degustací

Léto je v plném proudu a asi všichni se shodneme na tom, že není potřeba jezdit k moři či do exotiky. Stačí prozkoumat všechny krásy České republiky. A nejlépe uděláte, když se rozhodnete poznat krásy jižní Moravy. A zejména ty vinařské.

Vinařská turistika je přitom (nejen) v České republice čím dál oblíbenější aktivitou. Ostatně s čím jiným lze spojit cestování po krásách Moravy než s jejím lahodným vínem. Jednotlivé oblasti a moravské sklepy na tento trend samozřejmě reagují a nabízejí svým návštěvníkům čím dál více způsobů, jak si jižní Moravu vychutnat všemi smysly a plnými doušky. A to nejen prostřednictvím auta, ale také čím dál oblíbenějšího karavaningu.

Právě cestování s karavanem v posledních letech v Česku zažívá velký rozmach a stává se stále více využívanou formou, jak trávit dovolenou na místech, která jsou turisticky zajímavá. A Morava je jedním z nich. Podívejme se tedy, jaká místa jižní Moravy byste rozhodně měli na čtyřech kolech projet.

Velké Bílovice

Velké Bílovice se nacházejí přibližně 10 kilometrů severně od Břeclavi a patří mezi největší vinařské obce v ČR. Lákají pak k návštěvě nejen díky vínu, ale také svou bohatou historií, kterou můžete spatřit na každém kroku. Nacházejí se tu sakrální památky, jako je kaplička na Hradišťku ve tvaru románské rotundy, kostel Narození Panny Marie na návrší Tabačov či známé Habánské sklepy. Největší dochované vinařské sklepy postavili před čtyřmi staletími mírumilovní Habáni, kteří si na Moravě získali respekt jako zruční řemeslníci a vynikající vinaři. Zajímavostí je, že víno se zde vyrábí již od 17. století a mnoho z tradic původní výroby se dodržuje dodnes.

Právě po vzoru Habánů se snaží i současné vedení Habánských sklepů přicházet stále s novými vychytávkami a možnostmi, jimiž chtějí oslovit potenciální zákazníky. Právě milovníci obytných vozů tak u nich mohou využít speciální karavanové stání a letos přišlo tamní vedení v čele s enologem a ředitelem Habánských sklepů Petrem Ptáčkem s další novinkou. Ve vinařství tak můžete vyzkoušet ojedinělou zážitkovou degustaci. Jedná se o snoubení šesti tapas vyráběných pouze z lokálních moravských pochutin a šesti vín z Habánských sklepů včetně archivních klenotů, které nikde jinde nelze ochutnat a zakoupit. Tyto kombinace pak k sobě perfektně pasují a mají návštěvníkům zajistit jedinečný gurmánský i vinařský zážitek.

Pálava

Co by to bylo za výlet po jižní Moravě, kdyby v ní chyběla vyhlášená oblast Pálava. Své putování můžete zahájit v Dolních Věstonicích, kde byla objevena ikonická soška Venuše. Pokračujte ke zřícenině hradu Děvičky, odkud si vychutnáte pohled na rozlehlé Novomlýnské nádrže, které jsou ideální pro koupání i vodní sporty. S obytným vozem se můžete ubytovat například v rodinném Campu Pálava pod pálavskými kopci, který získal mnohá ocenění.

A samozřejmě nemůžete při projížďce Pálavou zapomenout na víno! Za ním se můžete vydat do nedaleké vyhlášené vinařské obce Pavlov, kde přímo v srdci tohoto malebného městečka najdete Vinařství Pavlov, jehož tradice sahá až do roku 1897. Určitě se zde zastavte a na terase s výhledem na novomlýnská jezera ochutnejte vína, která se rodí na zdejších viničních tratích, jako je Slunný vrch, Sahara, Stará hora a další.

Mikulov

Asi nejznámějším poutním místem je jeden z kopců Pavlovských vrchů – Svatý kopeček s kostelem sv. Šebestiána, zvonicí a křížovou cestou. Dominantou starobylého města je barokní zámek, sídlo Regionálního muzea v Mikulově, kde objevíte nejrozsáhlejší tuzemskou expozici vinařství a vinohradnictví s unikátním obřím vinným sudem. Obrazová galerie vám připomene rod Dietrichsteinů, pod jejichž rukama město vzkvétalo několik staletí. Je snadné podlehnout tajemnému kouzlu města Mikulov, ještě lehčí je zamilovat si výjimečná vína, která se rodí na dohled od něj.

Lednicko-valtický areál

Turisty nejvyhledávanější místo, které je opěvováno pro svou upravenou krajinu v podobě rozsáhlého zámeckého parku a rozmanitost historických staveb. V areálu o rozloze bezmála 300 km čtverečných je možné spatřit například vysoký obelisk, jenž připomíná uzavření míru v Campo Formio v roce 1797 mezi Rakouskem a Francií. Dalším nepřehlédnutelným šperkem areálu je také štíhlá věž, která nese dle typu stavby název Minaret. Jedná se o nejvyšší stavbu maurského slohu z přelomu 18. a 19. století. Vedle zmíněných pokladů Lednicko-valtického areálu se zde rozhodně vyplatí navštívit také Janův hrad, Lovecký zámeček či Apollonův chrám. Karavan je možná zaparkovat v blízkém campu Apollo.

Zdroj: Autorský text

Milan Rozšafný

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom