Kávy bude méně, bude dražší a méně kvalitní
Podle studie zpracované britskými odborníky z Kew Gardens bude v roce 2070 v Etiopii o 60% méně půdy vhodné k pěstování kávovníku. Co to znamená?
Káva jako ranní nutnost
Začínáte svůj den rituálem obsahující šálek kávy? Průměrná roční spotřeba této pochutiny na jednoho obyvatele Česka se pohybuje kolem tří kilogramů, což nás v Evropě řadí k průměru. Evropskými kávovými rekordmany jsou občané Lucemburska, kteří vypijí téměř 25 kg pražených zrn. Vyhlídky na oblíbený šálek kávy získávají aktuálně poněkud trpkou příchuť.
Kávovník, jehož domovský původ je v Etiopii, tam začíná ztrácet pevnou půdu pod nohama. A to doslova. Odborníci z londýnské botanické zahrady Kew Garden upozorňují na blížící se drama "V Etiopii a po celém světě opravdu, pokud nebudeme nic dělat, bude méně kávy, pravděpodobně bude chutnat hůř a bude stát víc," řekl Dr. Aaron Davis z Kew Garden. Etiopie je největší africkým vývozcem kávy, takže snížení vývozu a kvality bude mít přímý dopad na ekonomiku země.
kávové nápoje Zdroj: iStock
Za posledních 36 let spotřeba kávy nabrala raketový růst. Zatímco v roce 1980 se spotřebovalo 4,9 miliard kilogramů, tak v roce 2016 to bylo už 9,5 miliardy kg. „Dodávka kávy vysoké kvality je vážně ohrožena klimatickými změnami, chorobami a škůdci, tlakem na půdu a nedostatkem pracovních sil - a poptávka po těchto kávě roste každým rokem. Logickým výsledkem toho je, že ceny porostou zejména u nejkvalitnějších káv, které jsou nejvíce ohroženy, " říká pro BBC Dr Tim Schilling, ředitel World Coffee Research institute.
Scénář, který zpracovali odborníci z Kew Garden operuje s nárůstem teploty o 4 ° C v časovém horizontu 85 let. Výpočet je založen na scénáři, v němž emise skleníkových plynů zůstávají od současnosti až do roku 2100 vysoké, tak, jak to předpokládá práce vědců z Mezinárodního panelu o změně klimatu (IPCC). Co to znamená pro kávu v Etiopii? Snížení produkce kávy o 55%.
Co s tím?
Situaci je ale možno řešit, Vzhledem k tomu, že se jedná o horizont desítek let (do konce století), je možné zpracovat studie, jež by odhalily oblasti, které se naopak právě vzhledem ke změně klimatu mohou pro pěstování kávy začít hodit. Jedná se o místa, která doposud byla příliš chladná. Bohužel klimatické změny postihnou kávové plantáže i v dalších oblastech. „Za poslední tři roky jsme zaznamenali dešťové hladiny pod průměrem a plodiny trpí,“ potvrzuje nepříjemný trend brazilský pěstitel kávy Inacio Brioschi. Sucho, které postihlo Brazílii, zemi s největším objemem vyvezené kávy, mění skladbu kultivarů pěstované kávy, což má samozřejmě dopad na její chuť. Podle BBC se dlouhé sucho podepsalo na nižší úrodě bobulí hořké odrůdy robusta.
Počasí a jeho změny budou mít, a mnohde už mají, tu více, tam méně, skryté dopady na náš každodenní život. A dost možná se promítnou i do ceny každoranního kávového rituálu.
Text: Topi Pigula