9. ledna 2024 06:00

Nová mapa odhalila rozsah tajného rybolovu, pomohla umělá inteligence

Satelitní mapování za vydatné pomoci umělé inteligence dokázalo nahlédnout pod příkrov pomyslné tmy a odhalit, kolik se toho v oceánech děje, aniž by o tom svět věděl.

Moře se na rozdíl od pevniny monitoruje dost špatně a existují lidé, kteří se nezdráhají takovýchto skulin v systému využít. Detailní výzkum organizace Global Fishing Watch (GFW) publikovaný v odborném magazínu Nature odhalil, že 72 až 76 procent světového průmyslového rybolovu se děje bez jakéhokoli veřejného sledování.

Mohlo by vás zajímat: První ekologická katastrofa v Evropě donutila Brity k absurdnímu řešení. Vše ještě zhoršili

Omezené je i to, kolik toho víme o provozu v okolí mořských větrných elektráren a ropných plošin. Tam, jak odborníci zjistili, chybí data o téměř třetině plavidel, které mezi nimi a pevninou pendlují.  Situaci koneckonců  trefně okomentoval ředitel výzkumu GFW, David Kroodshma: „Na moři se odehrává nová průmyslová revoluce a nikdo o tom neměl tušení… až do teď.

Bez umělé inteligence by to nešlo

Jak se ukázalo, na místech, kde se dosud ukazovala jen minimální aktivita, je ve skutečnosti pěkně rušno – jmenovitě hlavně v jižní a jihovýchodní Asii a na severním a západním africkém pobřeží. Výzkum také vzal vítr z plachet odpůrcům takzvaných zelených energií, kteří tvrdili, jak obrovský problém představují plavidla obsluhující větrné turbíny. Jasně totiž prokázal, že ropné věže okolo sebe mají daleko hustší lodní provoz, a navíc minimálně z třetiny dosud utajený.

K tomu, aby doplnily mezery v systému, výzkumníci použili údaje ze satelitů, GPS monitoring a hlavně umělou inteligenci, jejíž algoritmy jim pomohly téměř 2000 terabytů dat zpracovat.

Global Fishing Watch a další podobné organizace doteď plně spoléhaly na takzvaný Automatický identifikační systém (AIS). Ten mapuje činnost lodí s pomocí v nich umístěných krabiček vysílajících radiový signál. Dají se díky němu odhalit různé nekalé praktiky, jako nadměrný rybolov i zneužívání pracovní síly. Jenže jak se ukázalo, celkem nákladný systém rozhodně není bez chybičky; jednak je snadné zařízení prostě a jednoduše deaktivovat a jednak se plavidla často vydávají mimo signál.

Třicet procent pobřeží bychom měli chránit

Pokusit se „sklidit“ obrovské bohatství, které nám oceány nabízejí, je samozřejmě v lidské přirozenosti. Z průmyslových odvětví ukotvených v oceánech se celosvětově generuje zisk víc než jeden a půl bilionu amerických dolarů a práci na moři najde 31 milionů lidí. A tahle čísla se do roku 2030 pravděpodobně dokonce zdvojnásobí.

Jenže je taky potřeba, abychom svou činností zcela nezdevastovali křehké ekosystémy, které se mimochodem už tak nacházejí v mnoha problémech kvůli člověkem způsobené klimatické krizi. Shoduje se na tom skoro celý svět. Proto existuje Kunmingsko-montrealský globální rámec pro biologickou rozmanitost o ochraně 30 procent pozemských pevnin a oceánů, tedy něco jako Pařížská dohoda pro přírodu… a proto se taky veškerá lidská oceánská aktivita pečlivě monitoruje.

Přečtěte si také: Moře v Kalifornii vyplavilo děsivé monstrum. Zuby fotbalové ryby připomínají střepy ze skla

„Satelitní monitoring byl do teď dostupný jen těm, kdo si za něj zaplatili, s touhle novou technologií ho ale mají k dispozici všichni zadarmo,“  řekl Kroodsma a dodal, že výzkum znamená začátek éry.

Zdroj: Nature, Global Fishing Watch

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom