Chtějí lidé znát další informace o střelci a činech na UK? Exkluzivní průzkum ukázal, zda se veřejnost shoduje s odborníky

Exkluzivní průzkum STEM: Lidé chtějí informace o střelbě na FF UK

Přejí si lidé znát další informace o střelci z Filozofické fakulty UK a jeho motivacích i o provedení trestného činu? Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS zodpověděl důležité otázky.

Většina lidí si přeje znát další údaje o tragédii na Filozofické fakultě UK. Se zveřejněním informací o střelci a jeho motivacích má jasno 41 procent dotazovaných, kteří chtějí znát detaily, zhruba třetina spíše souhlasí. Jinak to vidí 16 procent respondentů, kteří spíše nesouhlasí, a rozhodně proti je 8 procent.

Čtěte také: Skvělí čeští policisté. Profesionální zásah na fakultě ocenil i elitní člen Scotland Yardu

Podobné rozložení odpovědí je i u postoje občanů ke zveřejnění údajů o trestném činu a jeho provedení. Zde odpovědělo pozitivně v součtu 82 procent dotazovaných, oproti 76 procentům v případě zveřejnění informací o pachateli.

U zveřejňování jmen a informací o obětech za souhlasu pozůstalých se veřejnost neshodne a nemá jasný názor. Rozhodně s ním souhlasí pětina respondentů, dalších 37 procent spíše souhlasí. Opačný názor má 29 procent lidí, ti spíše nesouhlasí, a zcela proti se pak staví 15 procent.

„Je nutné upozornit, že očekávání veřejnosti se v tomto bodě značně rozchází s odbornými názory, které při takové události upřednostňují zdrženlivost v informování o činu, a zejména o pachateli. Především proto, aby nedocházelo k druhotnému vyvolávání strachu nebo k inspirování možných ‚následovníků‘ pachatele či k jeho ikonizaci. Dost možná proto, že se jednalo o zcela ojedinělou a v našem prostoru dosud neznámou událost,“ doplnila agentura STEM u průzkumu.

Psychoterapeut: Potřebujeme věcem rozumět

Nejlepší praxe z jiných států je nezveřejňovat jméno nebo příběh pachatele, doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS analytik STEM Martin Kratochvíl. „Myslím, že celá událost nehledě na náš průzkum by měla vést k nastavení toho, jak bude informování probíhat – v jaké fázi se zveřejní jaká věc. Zároveň to může sloužit jako prostor pro osvětu veřejnosti v tom, jaký je odborný názor a proč není vhodné informace o střelci zveřejňovat. Jeden z hlavních důvodů je, aby nedocházelo k jeho glorifikaci nebo k inspiraci jiných,“ doplnil.

Psychoterapeut Tibor Brečka za výsledky výzkumu vidí více než pouhou zvědavost. „Jako lidské bytosti potřebujeme věcem rozumět. Co se týče prožívání a následné adaptace, zvládání mimořádné události, jednou z klíčových věcí je vnější ukončení situace. K tomu může přispět mnoho faktorů, například rozsudek soudu. Jedním z faktorů je ale i to, abychom dostali alespoň částečnou odpověď na klasickou otázku: ‚Proč?‘,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Zdroj: CNN Prima News, STEM

Mohlo vám uniknout: Ministr Rakušan připravil 33 opatření po střelbě na UK. Navrhuje více hlídek a dovybavení policie

Oldřich Plecháček

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom