2. listopadu 2023 15:45

Letadla z Ameriky přilétají do Evropy o desítky minut dřív. Žene je dramatický jev

Bouře Ciarán udeřila na Evropu

Běžná komerční letadla mířící tento týden ze Spojených států do Evropy nad Atlantikem dočasně dosahují rychlostí až 1 250 km/h, což je téměř o 350 km/h více, než je obvyklá cestovní rychlost. Nebývale silné atmosférické proudění zvané jet stream je urychluje tak, že zdánlivě dosahují rychlosti zvuku.

Například let 106 American Airlines z letiště JFK v New Yorku dorazil ve středu ráno 1. listopadu na londýnské Heathrow o 54 minut dřív, když mu cesta přes Atlantik trvala šest hodin a sedm minut. Letadlo přitom dosáhlo nejvyšší rychlosti 1 252 km/h. O půl hodiny si cestu zkrátil i let 186 Delta, který během cesty z Los Angeles do Londýna letěl maximální rychlostí 1 223 km/h. A nákladní let KLM, který ve středu odstartoval z Miami se čtyřhodinovým zpožděním, přistál v Amsterodamu už jen s dvouhodinovou „sekerou“.

Co se děje na letišti Heathrow zasaženém bouří Ciarán můžete vidět tady:

Přesto se cestující na palubách těchto letů za nadzvukové pasažéry považovat nemohou. Rychlost zvuku je sice při teplotě 20 °C v suchém vzduchu 343 m/s, tedy 1 235 km/h, tato hodnota ale velmi závisí na konkrétních atmosférických podmínkách. Největší vliv má právě teplota vzduchu, která ve výšce přes 11 kilometrů nad zemským povrchem běžně klesá pod −50 °C. Navíc se rychlost letadel v horních vrstvách atmosféry vztahuje k okolními vzduchu, nikoliv k pevnému bodu na zemi.

Mohlo by vás zajímat: RADAR: Na Česko se žene extrémně silný vítr. Sledujte, zda bouře Ciarán udeří i u vás

Ciarán udeřil na Evropu

Jev, který meteorologové označují jako jet stream a který běžně žene masy vzduchu od východního pobřeží Severní Ameriky kolem Newfoundlandu k západní Evropě, je tento týden mnohem výraznější. Může za to velký rozdíl teplot mezi chladnější severoamerickou pevninou a na tuto dobu mimořádně teplým Atlantským oceánem.

Proudění podél tlakové níže nad oceánem na západní Evropu udeřilo ve čtvrtek 2. listopadu v podobě extrémní bouře Ciarán. Francie na pobřeží zaznamenala až 21 metrů vysoké vlny a vítr o rychlosti 205 km/h. Silný vítr a záplavy postihly také Irsko, Velkou Británii a Benelux, bez elektřiny se během několika hodin ocitlo více než milion odběratelů. Ve východních oblastech Česka se bouře projevila nárazy větru až 70 km/h (na horách až 110 km/h), což český hydrometeorologický ústav promítl do výstrahy před silným větrem platné až do pátku 3. listopadu.

Přečtěte si také: Padající stromy a komplikace v dopravě: Část Česka zasáhne silný vítr a déšť

Rekordy přes Atlantik

Skutečnost, že cesta z USA do Evropy je vždy o něco rychlejší než let v opačném směru, zaznamenal na transatlantických linkách asi každý cestující. Překvapivě silná bouře Ciarán ale v tomto směru rekordní rychlost nepřinesla. V únoru 2019 se totiž let společnosti Virgin Atlantic na trase z Los Angeles do Londýna hnal nad Pensylvánií rychlostí 1 289 km/h a majitel firmy miliardář Richard Branson si pochvaloval, že stroj letěl „rychleji než jakékoliv komerční podzvukové letadlo v dějinách“.

Už následující rok ale rychlostní tabulky přepsal Boeing 747 Jumbo jet společnosti British Airways, který při cestě z New Yorku do Londýna dosáhl díky jet streamu nad Pensylvánií rychlost 1 327 km/h. Jakkoliv se jedná o impozantní výkon, na maximální cestovní rychlost nadzvukového letounu Concorde, která byla 2 179 km/h, piloti a cestující na palubách běžných letadel jen smutně vzpomínají.

Zdroj: CNN, Net Weather

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom