4. listopadu 2023 06:00

Jak dnes vypadá byt v ruském paneláku? Detailní prohlídka zaujme nejen sovětskými tapetami

Balkón připomínající skladiště, kuchyně na stojáka a tapety, kam se podíváte. Prohlídka bytu v sovětském paneláku na sídlišti provinčního města na Volze vám vyrazí dech.

Obyvatel sídliště ve městě Engels byl tak hodný, že internetové diváky pozval na prohlídku svého panelového bytu. Panelák byl postavený v roce 1981 ve městě Engels pojmenovaném po německém teoretikovi komunismu. Pojďte si prohlédnout byt, v němž se zastavil čas:

Přečtěte si také: 7 faktů o panelácích a sídlištích. Které jsou nejvyšší, nejstarší a nejnebezpečnější?

Dvousettisícové město Engels, které se do roku 1931 jmenovalo Pokrovsk, byste našli na břehu Volhy přímo naproti Saratovu. Kdysi to bylo středisko povolžských Němců a dodnes se zde k německé národnosti hlásí kolem 20 000 lidí. Pouhých pět kilometrů od města leží jedna z největších leteckých základen na světě Engels-2, na níž jsou zaparkované strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95 MS s jadernými zbraněmi na palubě.

Chruščovka bez výtahu

I panelové domy prošly v Sovětském svazu vývojem. Na počátku 60. let se rozšířily levné železobetonové, případně cihlové tří až pětipatrové domy K-7 nazývané podle generálního tajemníka Nikity Chruščova „chruščovka“. Neměly výtahy ani sklepy a sehraná parta stavařů zvládla postavit panelový dům za 12 dnů.

V následujícím období zhruba od 70. do 80. let se stavěly vylepšené verze známé jako „brežněvka“, opět podle generálního tajemníka, kterým byl v té době Leonid Brežněv. Byly zpravidla osmipatrové (přízemí + osm pater) a tudíž měly i výtah. Brežněvky se dělily na nejméně 40 variant, dům na videu z Engelsu patří k takzvanému leningradskému typu.

Přečtěte si také: Celé město žije v jednom domě: Panelák na Aljašce má i vlastní nemocnici a kostel

Panelové domy sdružené do rozlehlých sídlišť se budovaly v celém východním bloku a dodnes v nich bydlí velká část populace střední a východní Evropy. V Maďarsku žilo v roce 2011 v panelových domech 1,74 milionu obyvatel, v Polsku dokonce kolem deseti milionů (2019). V České republice bylo od 50. let minulého století do roku 1995 postaveno kolem 80 000 panelových domů s 1,2 milionem bytů, v nichž dnes žijí asi tři miliony obyvatel.

Zdroj: Russia Beyond, Architectural Histories

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom