7. července 2024 07:05
Adam Vala

Nejrychlejší robot světa složil Rubikovu kostku v rekordním čase. Nahrávka vám vyrazí dech

Neuhodnete, jak dlouho mu to trvalo. Za vším stojí pokročilá umělá inteligence, řešení působí jako jediný pohyb.

Že umí lidé složit Rubikovu kostku v řádech sekund, není nic nového. Naopak, v této disciplíně se konají nejrůznější mistrovství a soutěže, takže vás zcela určitě nepřekvapí, že své rekordmany zná i Guinnessova kniha. Pokud byste chtěli vědět, kdo dokázal kostku složit nejrychleji, jde o 28letého Australana Felikse Zemdegse, který dosáhl na čas 4,22 sekundy. Jenže člověk minimálně v tomhle případě nemůže konkurovat robotovi, který se dokáže s Rubikovou kostkou vypořádat o téměř čtyři sekundy rychleji.

Nejrychlejší robot na světě?

Řeč je o robotovi pojmenovaném TOKUFASTbot, kterému v dosažení závratné rychlosti řešení legendární Rubikovy kostky pomohla umělá inteligence. Robota, který má podobu rámu s šesti rameny, do jejichž konců zapadá Rubikova kostka, vytvořil tým inženýrů z Mitsubishi Electric a svým počinem překonal předchozí robotický rekord spojený s řešením Rubikovy kostky, který držel tým jejich kolegů z MIT. „Sledoval jsem video předchozích rekordmanů a došlo mi, že máme k dispozici lepší motory,“ uvedl pro Guinnessovu knihu rekordů člen týmu Masakazu Senda.

I z toho důvodu nabyl jistotu, že tehdejší rekord překonají, a tak se i skutečně stalo. Věřte, nevěřte, Rubikovu kostku lze vyřešit za pouhých 305 tisícin sekundy, což je čas, který spotřebujete přibližně na jedno mrknutí. I díky tomu se zdá, jako kdyby byla kostka vyřešena jediným pohybem, při zpomaleném záběru ale video odhaluje sadu mnoha pohybů všech šesti stran kostky, jako kdyby s nimi otáčel člověk. Jistě vás nepřekvapí, že jeden 90stupňový pohyb dokáže TOKUFASTbot zvládnout za 0,009 sekundy, takže jednoduchým výpočtem dojdete k počtu 34 pohybů ve zmíněném rekordním čase.

Mohlo by vás zajímat: Nejpokročilejší robot současnosti vyráží dech v novém videu. Budou dělníci brzy bez práce?

Není to však právě jen vlastní rychlost mechanismu, který otáčí s jednotlivými stranami, do řešení se vkládá i uvedená umělá inteligence, která kostku připravenou ke složení „přečte“ a najde nejrychlejší cestu vedoucí k řešení. Postupuje tak úplně stejně jako člověk, který má v rámci oficiálních soutěží možnost kostku si prohlédnout a připravit si tak pohyby, aby byl co nejefektivnější. Robot měl jediný problém s rozlišením červené a oranžové barvy, tým z Mitsubishi Electric ale dokázal tento nedostatek překonat a zbytek už je historie. Přesněji, do „Guinnessovky“ zapsaná historie.

Zdroj: Smithsonian Magazine, Guinness World Record

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský