14. září 2024 11:35
Martin Kolář

Zvířata a povodňová evakuace: Hasiči vysvětlují, jak přesně naložit se psy, kočkami, krávami nebo hady

Povodně jsou nevyzpytatelné a předvídají se jen těžko. Jestli se černé scénáře vyplní nebo ne, přitom nemůže téměř do poslední chvíle nikdo vědět s jistotou. Podle hasičů je ale vždy lepší se připravit na nejhorší. A to se netýká jen lidí. Při evakuaci zvířat můžete narazit na hodně nečekaných problémů, kvůli kterým se mohou jak zvíře, tak majitel ocitnout v ohrožení.

Pokud máte zvířata a zároveň žijete v záplavovém území, určitě jste už přemýšleli nad tím, co byste s nimi v případě povodní udělali. „Nejlepší čas na přípravy evakuace jak osob, tak zvířat, je v době, kdy se ještě nic neděje, jen hrozí riziko. Samotná evakuace, pokud k ní dojde, tak už musí být okamžitá, tam už není na žádné přípravy čas,“ vysvětlil Prima Zoom mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky, Martin Kavka. Přípravy se ale značně liší podle toho, které zvíře se rozhodnete s sebou vzít.

Domácí mazlíčci

Evakuovat se s domácími mazlíčky samozřejmě můžete a mohou i do evakuačních center. Jedinou výjimkou jsou nebezpečná zvířata. „Exotičtí plazi, pavouci, štíři atd., jsou z evakuace vyloučeni,“ uvedl Kavka. „Ty, a samozřejmě také další domácí živočichy, které není možné evakuovat, jako jsou akvarijní rybky nebo citlivá terarijní zvířata nebo ptactvo, by měli jejich majitelé preventivně umístit do bezpečného prostoru, například do vyššího patra a zásobit dostatečným množstvím vody i krmiva.

Psy a kočky v evakuačním centru přijmou bez problémů. Na obojek je dobré připnout nějakou trvanlivou jmenovku s telefonním číslem a ideálně byste je měli stěhovat v přepravkách nebo klecích, obzvláště kočky. „Majitelům koček také vždy radíme, aby pokud jim hrozí, že se budou muset evakuovat, kočku nepouštěli ven. Jakmile přijde pokyn k evakuaci, už absolutně není čas kočku hledat někde po okolí,“ varoval Kavka. Zvíře je prý lepší mít pod kontrolou doma. Pak se dá kdykoli a snadno umístit do přepravky, jakmile je potřeba před velkou vodou rychle utéct.

Psi by měli mít obojek, vodítko, ideálně náhubek. A co je důležité říct, majitelé za svá zvířata v evakuačních centrech plně zodpovídají, takže je na nich, aby jim přinesli nebo zajistili misky, vodu a krmení, v případě kočky také kočičí toaletu se stelivem. A plně zodpovídají také za jejich chování,“ upozornil Kavka.

Hospodářská zvířata

U hospodářských zvířat je evakuace složitější, krávu nebo koně do evakuačního centra pochopitelně umístit nelze. Je proto třeba je pokud možno dostat do bezpečí. Umístit je na vyvýšené místo, nebo jim alespoň umožnit se tam v případě povodně přesunout,“ vysvětlil mluvčí a doplnil, že je samozřejmě třeba zvířatům v každém případě zajistit jídlo i pití.

Čtěte také: PŘEHLED záplavových území: Podívejte se, kam až v Česku stoupá stoletá či dvacetiletá voda

K tomu je ale někdy potřeba, aby v případě výpadku proudu fungoval generátor. Záložní zdroje elektrické energie by si majitelé zvířat měli podle Kavky preventivně zkontrolovat a zásobit se palivem. „V případě, že vlastník není schopný preventivní evakuaci hospodářských zvířat zajistit, může o pomoc zkusit požádat místní samosprávy,“ poradil mluvčí.

„Pokud zvířata z nějakého důvodu vlastník nezvládne včas evakuovat, třeba kvůli rychlému nástupu povodně, je vždy lepší je alespoň vypustit z chovatelských objektů a dát jim tak šanci povodni uniknout,“ doplnil mluvčí. I kvůli tomu by se prý majitel měl vždy předem ujistit, že má zvíře trvanlivou a viditelnou identifikaci.

Zoologické zahrady

Specificky a často takzvaně „po vlastní ose“ řeší evakuaci zvířat zoologické zahrady. Jak uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na blogu, preventivní evakuace by zvířata stresovala a proto má Zoo připravené podrobné plány postupu. „Tento povodňový plán vychází ze všech zkušeností získaných v letech 2002 a 2013 a je v něm přesně definováno i to, při jakém průtoku vody Vltavou a současně při jakém jeho předpokládaném nárůstu je třeba začít s evakuací majetku a zejména zvířat,“ vysvětluje. Také Bobek ale tvrdí, že prevence je klíčová, a že začít s přípravami až v okamžiku, kdy meteorologové zveřejní alarmující modely, by bylo pozdě.

Zdroj: HZS ČR, Zoo Praha

Video, které jste mohli minout: Jak sbalit evakuační zavazadlo. Podívejte se, co v něm nesmí chybět

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský