16. července 2024 07:00

Vědci čekají pokles světové populace. Naposledy tomu pomohla smrtící epidemie

Na Zemi v současnosti žije už zhruba 8,2 miliardy lidí a tohle číslo navíc neustále stoupá. Odborníci ale už dlouho předvídají, že to takhle nepůjde do nekonečna. Nové modely a výpočty ovšem ukázaly, že lidstvo pomyslného konce populační exploze dosáhne dřív, než si všichni mysleli.

Vědci, kteří pracovali na studii World Population Prospects 2024, zjistili, že by lidé mohli vrcholu populační křivky dosáhnout zhruba v polovině 80. let 21. století. Tehdy by nás na planetě mohlo být až 10,3 miliardy. Do konce 21. století pak, podle předpovědí odborníků, dojde k poklesu na cca 10,2 miliardy. Jak se vyvíjela populace na Zemi v čase můžete vidět tady:

Mohlo by vás zajímat: Tikající bomba. Populaci by zdecimovala víc než covid, varuje Prymula před nebezpečnou mutací

Některé státy už jsou v bodě zlomu

To se sice nezdá tak dramatické, ale nezapomínejme, že k poklesu světové populace zpravidla nedochází. Naposledy se snížila mezi lety 1348 a 1350, kdy prakticky celý civilizovaný svět zasáhla morová epidemie. Ta počet lidí na planetě zredukovala z odhadovaných 475 milionů na zhruba 350 milionů. V některých oblastech trvalo i 150 let, než se počet obyvatel vrátil na původní hodnoty.

Tentokrát by epidemie na vině být neměla, respektive výpočty odborníků s ní nepočítají. To, že začne počet lidí na planetě klesat, nastane přirozeně, následkem několika faktorů. Zejména ale proto, že se rodí méně dětí.

Výzkum, ve kterém odborníci hodnotili data z 237 zemí nebo oblastí, dokonce ukázal, že některé země dosáhly vrcholu populační křivky už nyní. „V některých zemích je porodnost daleko nižší, než se čekalo, a dokonce vidíme i rychlejší pokles v regionech, kde se tradičně rodí hodně dětí,“ uvedl Li ťün-chua z Odboru pro ekonomické a sociální otázky OSN. „Je to dobré znamení. To, že se poklesu populace dočkáme dříve, snad pomůže trochu snížit tlak na životní prostředí způsobený vlivem člověka.“

Zemí, kde počty lidí už dosáhly vrcholu a budou klesat, je minimálně 63 a patří mezi ně například Čína, Německo, Japonsko nebo Rusko. V dalších 48 státech, mezi nimiž jsou Brazílie, Írán nebo Vietnam, by navíc mohlo ke zlomu dojít už velice brzy, konkrétně během následujících 25 let.

Kde lidé stále přibývají?

Pokud jde o země, jako jsou Spojené státy, Indie, Pákistán nebo třeba Indonésie, tak ty ještě zřejmě nějakou dobu pokles populace nečeká. Odborníci soudí, že jejich počet obyvatel až do druhé poloviny 21. století poroste.

A pak jsou tu ještě státy, u kterých se dosažení bodu zlomu neočekává vůbec. Ty totiž naopak v současné době stojí na prahu populační exploze a mezi lety 2024 a 2054 by se podle vědců počet lidí, kteří v nich žijí, mohl dokonce zdvojnásobit. Jde například o Demokratickou republiku Kongo, Niger, Angolu nebo Somálsko.

Přečtěte si také: Lidstvo v době kamenné málem vyhynulo. Pár jedinců bojovalo o přežití 100 000 let

Sluší se ovšem připomenout, že ve všech případech jde jen o předpovědi. Sice odborné a podložené daty, ale stále jsou to jen predikce, kterých už vědci udělali mnoho; přesné ovšem rozhodně vždy nebyly.

Zdroj: World Population Prospects 2024OSNCEPR

Video, které jste mohli minout: Kde se v Česku žije nejlépe? Praha je až druhá. Podívejte se, které obce obsadily TOP 20

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora