9. července 2024 13:20

Do Česka dorazilo extrémní teplo, blíží se silné bouřky

Předpověď počasí 9.7

Červen byl už dvanáctým měsícem po sobě, kdy globální průměrná teplota vystoupala nejméně o 1,5 °C nad úroveň z let 1850-1900, a červenec zřejmě nezůstane pozadu.

Na Česko se valí vlna veder spojená s velmi silnými bouřkami. Český hydrometeorologický ústav proto vydal varování před vysokými teplotami, které se zejména na střední a jižní Moravě ve středu vyšplhají na 31-35 °C. „Možná to bude jeden z dosud nejteplejších dnů letošního roku,“ řekl pro CNN Prima NEWS meteorolog Filip Smola z ČHMÚ. Mapu maximálních teplot si můžete prohlédnout tady:

🌤Dnes čekáme poměrně slunečné počasí. Případné přeháňky nebo bouřky se budou tvořit jen výjimečně a zejména na horách,...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, July 8, 2024

Přečtěte si také: VÝSTRAHA: Do Česka dorazilo spalující vedro. Kdy a kde se objeví silné bouřky s krupobitím?

Teplotní šok začíná už v úterý odpoledne, kdy se mohou teploty zejména v Polabí a Poohří vyšplhat na 33 °C. Podle meteorologů počasí u nás začne od západu ovlivňovat frontální rozhraní, které přinese silné bouřky. Ty se budou ve středu pohybovat od západu na východ celým územím Česka. Provázet je budou přívalové srážky kolem 50 mm, pokud se bouřka objeví na jednom místě vícekrát, může spadnout až 70 mm srážek. Padat mohou i kroupy kolem 3 cm v průměru a zaznamenáme i nárazy větru do 90 km/h.

Jak se bude situace vyvíjet ve vašem okolí, zjistíte na našem radaru:

Rekordní průměrné teploty trvají už rok

Letošní červen byl dvanáctým nadprůměrně teplým měsícem po sobě. Podle údajů meteorologické služby Evropské unie Copernicus průměrná povrchová teplota vzduchu dosáhla 16,66 stupně Celsia, což je 0,67 stupně nad červnovými průměry z let 1991-2020 a 0,14 stupně nad předchozím rekordně teplým červnem, který byl zaznamenán v roce 2023. Zároveň šlo o nejteplejší červen, jaký kdy ukázala data ze souboru ERA5, který využívá miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Mohlo by vás také zajímat: Globální oteplování rekordně zrychluje. Obávaný jev El Niño nezpůsobuje jen brutální vedra

Souvislá série měsíců s nadprůměrnými hodnotami ve vztahu k předindustriálnímu průměru z let 1850-1900 vyvolává u meteorologů obavy. „Je to více než statistická zvláštnost a zvýrazňuje velkou a pokračující změnu našeho klimatu,“ řekl ředitel služby Copernicus Carlo Buontempo. „I kdyby jednou tento specifický sled extrémů skončil, směřujeme k prolamování dalších rekordů, protože klima pokračuje v oteplování. Je to nevyhnutelné, pokud nezastavíme přidávání skleníkových plynů do atmosféry a oceánů,“ dodal Buontempo.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom