19. dubna 2024 11:55

Zmutované opičí neštovice by mohly být velkou novou hrozbou. Jejich aktuální šíření už má první oběti

Novou mutaci opičích neštovic, nemoci, která v roce 2022 znepokojila celý svět, našli v hustě osídlené oblasti. Vypadá to, že virus může být smrtelný a účinně se přenáší mezi lidmi.

Odborníci bijí na poplach. V Demokratické republice Kongo se objevilo ohnisko nové mutace kmene mpox, tedy takzvaných opičích neštovic. Jde o „potomka kladu 1“, tedy o něco závažnější a smrtelnější variantu, než která se během epidemie v roce 2022 dostala až do Evropy. Více si o tom, jak se tehdy epidemie šířila, můžete přečíst v tomto článku.

Vědci v zatím nerecenzované studii upozorňují, že se nový „klad 1b“ kromě větší závažnosti onemocnění, které způsobuje, zdá být i o něco infekčnější. Také se mu mnohdy daří vyhnout odhalení při testování. Doporučují tudíž proti potenciálnímu rozšíření raději rychle zakročit.

Cestující prostitutky mohou rozjet epidemii

Virus se rozšířil v hustě osídleném hornickém městečku Kamituga, které leží necelých 300 kilometrů od hranic se Rwandskou republikou. Jeho přenos primárně spojili se sexuálním kontaktem, v oblasti totiž hodně bují prostituce. Ze zhruba 100 případů, které se povedlo potvrdit, byla třetina sexuálních pracovnic. Zhruba 10 procent lidí kvůli nákaze skončilo v nemocnici a dva lidé zemřeli.

Mohlo by vás zajímat: O slovo se v Česku hlásí téměř zapomenuté nemoci. Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Vzhledem k tomu, že místní prostitutky velice často cestují za prací i do okolních měst a dokonce také do nedaleké Rwandy, jsou obavy vědců, že se ohnisko nepovede uhlídat, pravděpodobně na místě. Pravděpodobnost přenosu mezi jedinci bez blízkého dlouhodobého kontaktu je by však měla být spíše nízká.

Příznaky mpox:

U lidí se příznaky podobají pravým neštovicím, jsou ale mírnější. Nemoc začíná horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad a vyčerpáním. Dochází také ke zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie). Během cca 1 až 3 dnů po nástupu horečky se objeví typická vyrážka neštovic, která často začíná na obličeji a poté se šíří na další části těla. Vyrážka se postupně vyvíjí do puchýřků a následně ke strupům. Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny, kdy se většina lidí uzdraví.

Jak vědci ve studii upozorňují, místní infrastruktura není stavěná na zvládnutí epidemie větších měřítek. Scénář z roku 2022 by se tak snadno mohl opakovat, a to v o něco horší podobě. Tehdy nemoc zasáhla více než 100 různých států a zemřely desítky lidí.

Světová zdravotnická organizace onemocnění během epidemie v roce 2022 doporučila přejmenovat v obavách z rasismu. Z „opičích neštovic“ (monkeypox) tak vznikla složenina mpox, s níž se dnes setkáváme nejčastěji.

Zdroj: CBC, The Telegraph, Evropský informační portál o očkování, SZÚ

Video, které jste mohli minout: Strašlivé dopady neštovic. 17letému mladíkovi z Ústí museli lékaři amputovat obě nohy

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom