11. května 2023 12:35

Kde mají nejlepší důchod? O vítězství se dělí tři státy, všechno ale záleží na kritériích

Posoudit životaschopnost a kvalitu důchodového systému nejde jen na základě jediného faktoru. Kde mají důchodci stabilní postavení a kde si momentálně sahají na dno?

Psal se rok 2010 a důchodci v Řecku měli důvod být těmi nejspokojenějšími v Evropě. Našinci si o výši řeckých penzí mohli nechat jen zdát – průměrná česká penze byla 396 eur (dnes cca 9 300 Kč) a průměrná řecká 1 600 eur (dnes cca 37 600 Kč). Řekové navíc do důchodu odcházeli před šedesátkou, ba někdy i v padesáti, a pobírali také třináctý a čtrnáctý důchod! Země, jak se ukázalo, v některých případech vyplácela dokonce důchody i již mrtvým státním zaměstnancům.

Brzy nato ale tenhle důchodový ráj zkrachoval. Změna neudržitelného systému penzí byla jednou z podmínek, kterou si kladli potenciální věřitelé. Během jediné dekády proto Řekům snížili penze víc než desetkrát, zároveň šly ale nahoru ceny základních životních potřeb.

Teď začíná, co se důchodových systémů týče, téct do bot i mnoha evropským státům, které zdaleka nebyly na penze tak štědré. Existuje ale na světě vůbec nějaký dobrý důchodový systém?

Kolik let budeš ještě žít?

Francouzští občané momentálně doslova válčí v ulicích proti plánům jejich prezidenta Emmanuela Macrona zvednout věk odchodu do důchodu během následujících sedmi let z 62 na 64 let. A Němci zatím se stoickým klidem přijímají, že se z práce nedostanou do 67. Britové dokonce od roku 2024 půjdou do penze až v 68 letech. Italové jsou na tom ještě hůř, tamní vláda do budoucna plánuje do důchodu posílat až 71leté.

Přečtěte si také: Hořící mobiliář, útok molotovem i zranění policisté. Francií zmítaly divoké protesty

Ekonomové ale tvrdí, že tahle čísla jsou ve skutečnosti irelevantní. Je totiž zajímá, kolik let života vám od chvíle, kdy přestanete pracovat, zbývá. U francouzských mužů je to teď průměrně 23 let, u tamních žen skoro 30. To v Norsku, kde jsou jedny z nejbohatších penzí vůbec, je to pouze 14 let… a v takové Jihoafrické republice vám od chvíle, kdy vás stát pustí do důchodu, zbývají průměrně dva roky života.

Nejlepší? Nizozemsko, Izrael, Dánsko

Dalším faktorem k porovnání je samozřejmě výše průměrné penze vůči platu, a s tím se v Česku opravdu chlubit nemůžeme. To takoví Turci, ti si nástupem do důchodu mohou i polepšit – dostávají 103 procent průměrné mzdy.

Podtrženo, sečteno, pokud vezmeme do úvahy všechny tyto faktory, teprve pak můžeme soudit kvalitu důchodového systému. A, překvapení, ani jedna ze jmenovaných zemí není dokonalá ve všech ohledech. Podle nedávné analýzy mají nejlepší penzijní systém Nizozemsko, Izrael a Dánsko. Bohatých zemí, které ovšem v současnosti v tomhle ohledu řeší obrovské nedostatky a budou muset dříve či později přijmout drastická opatření, je bohužel daleko víc.

Zdroj: Thenationalnews.com, Investopedia

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom