28. srpna 2023 14:55

Konec stereotypům: Ospalost po sexu má fyzické i evoluční důvody. Ženy ji zažívají méně

Všichni ty vtípky známe. Nepřekonatelná únava, kvůli níž se muž do pěti minut po orgasmu odebere do říše snů, může leckoho i frustrovat. Vědci jsou ale přesvědčení, že tohle chování má fyziologický důvod. Jinými slovy, muži si zkrátka nemohou pomoct.

„Hormon, který tělo během orgasmu produkuje, je spojován s redukcí stresu, snížením obranyschopnosti a podporuje bezstarostnou nehybnost,“ vysvětlila serveru Huffington Post Sue Carter z Kinseyho institutu pro výzkum sexu, pohlaví a reprodukce. „A to je ideální stav na to jít spát. (…) Je to ideální pro kvalitní odpočinek.“

Hormon, o kterém mluví, se jmenuje oxytocin, podle jiných vědců ale do toho, jak se lidská těla chovají po sexu, promlouvá i prolaktin. Existují totiž výzkumy, které jej s ospalostí (a to nejen po sexu) přímo spojují, a vědci vědí, že při orgasmu se ho do těla vyplaví obrovské množství.

Přečtěte si také: Nejšťastnější lidé mají sex jedenkrát týdně, potvrdila studie. Proč?

Respektive nikoli při orgasmu jako takovém, ale při orgasmu získaném přímo sexuálním stykem. Jak totiž ukázal jiný výzkum, muži, kteří dosáhli orgasmu při masturbaci, měli v těle pak o 400 procent méně prolaktinu než ti, kteří k uspokojení došli během sexu.

Tahle vysvětlení mužské ospalosti po styku se tedy zdají jako logická, ale má to jeden háček – ženám se oba dva hormony během orgasmu vyplavují také.

Evoluce a stereotyp

Proč tedy na ženy neúčinkují stejně? Nenechte se mýlit stereotypy, výzkum jednoznačně prokázal, že účinkují – ospalost po orgasmu se týká obou pohlaví stejně.

Vědci předpokládají, že důvod této tělesné funkce je evoluční; společný spánek posiluje pouto s protějškem, zvyšuje bezpečí a navíc zabrání tomu, aby si partneři (hlavně ženy, které mohou mít i několik orgasmů po sobě) ihned po styku nešli najít jiného sexuálního partnera.

Proč ale tedy vůbec vznikl stereotyp, že se usínání po sexu týká jen mužů? Inu, tady bude nejspíš na vině takzvaná orgasmová mezera – ženy totiž zdaleka nedosahují vyvrcholení vždy. Přesné statistiky je samozřejmě obtížné získat, výzkum nicméně ukazuje, že muži pouhým pohlavním stykem zvládnou uspokojit jen asi 19 procent žen.

Zdroj: Huffington Post, Psychology Today, Pleasure Better, IFLScience

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom