24. května 2023 06:00

Může člověk vycítit déšť s předstihem? Bláznivá schopnost má kupodivu vědecké vysvětlení

Myslíte si, že vycítit blížící se bouřku je nesmysl? Zdánlivě bláznivá schopnost má kupodivu reálný základ.

Všichni víme, že jakmile po delším suchu zaprší, uvolní se specifická vůně. Australští mineralogové Isabel Joy Bear a Richard Thomas tento fenomén popsali už v 60. letech minulého století. Příjemný, sytý odér pojmenovali Petrichor a jde o složeninu řeckých slov „Petra“, skála, a „Ichor“, což je tekutina, jež proudí v žilách bohů ze starých řeckých bájí.

Přečtěte si také: Unikátní laser odvrací bouře a blesky. Lidstvo má konečně nakročeno k ovládnutí počasí

Tahle „krev kamenů“ je pro lidi i zvířata velice příjemná a lákavá. Vaše nadšení ale možná trochu opadne, jakmile se dozvíte, že hlavním důvodem k téhle lákavosti jsou bakterie, které živočichy používají jako dopravní prostředek.

Geosmin

Jde o zcela běžné půdní bakterie Streptomyces patřící do kmene aktinobakterií. To, co z nich cítíme, je organická sloučenina, jíž produkují. Jmenuje se geosmin a její specifickou zemitou vůni můžete cítit doslova na každém kontinentu světa, pokud tam prší přímo do půdy. Samozřejmě, všeho moc škodí, a tak se při vyšší koncentraci z příjemného a zemitého aroma stane hnilobný puch stojaté vody.

Co se týče vůně sloučeniny geosminu, čichové receptory zvířat jsou na ni velice citlivé. Člověka nevyjímaje – dokážeme ji dokonce detekovat lépe, než umí žralok vycítit ve vodě pach krve. Geosmin se, jak v roce 2015 ukázal výzkum, mění při dopadu dešťových kapek do půdy na aerosol, a důvod, proč jej bakterie vylučují, je velmi pragmatický – přiláká hmyz a další tvory, na které se nabalí spory Streptomyces. Ty pak živočichové roznesou do širého okolí.

Ozon

Kromě geosminu cítíme také oleje, které produkují rostliny, aby zabránily v suchém období semenům klíčit, a ozon. I ten je cítit – jde o přírodní plyn složený ze tří atomů kyslíku. A jedním ze způsobů, jak ho „vyrobit“, je použití elektrického náboje. Tím pádem vzniká i při bouřce, jakmile udeří blesk.

Mohlo by vás zajímat: Blesky vytvářejí radioaktivní gama paprsky. Konečně víme, jak vznikají

Taky vůně ozonu může lidem s citlivějším nosem pomoct určit, kdy nastal čas schovat se před deštěm. Obzvlášť když fouká vítr směrem od bouřky.

Zdroj: Smithsonian Magazine, Nature

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom