21. května 2024 15:30

Lokální záplavy a kroupy. Na část Česka se řítí extrémní bouřky

Počasí (21.5.2024 6:45)

Bouřek se hned tak nezbavíme. Po silném větru, supercelách, kroupách a zaplavených ulicích se nad Česko sune další extrémně bouřlivé počasí.

Květnové počasí „model 2024“ se takřka v ničem nepodobá mnoha generacemi prověřeným zkušenostem. Jarní mrazy nečekaně tvrdě udeřily dlouho před koncem dubna a květnoví zmrzlí muži Pankrác, Servác a Bonifác (12.-14. května) se museli spokojit jen s náznakem chladu. Silný vítr, bouřky a dokonce tornádo pak o víkendu zaskočily hlavně obyvatele na jihu a východě země.

Přečtěte si také: Tornádo během pár vteřin roztrhalo budovu na kusy. Jeho ničivé řádění zachytila kamera

Klid nebude ani uprostřed týdne. Meteorologové pro úterý 21. května v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu vydali varování před silnými bouřkami, které tentokrát potrápí hlavně jihozápad našeho území:

⚠️Výstraha ČHMÚ na silné bouřky 🌩V souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během odpoledních,...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, May 21, 2024

Přívalový déšť provázený menšími kroupami v případě opakovaných bouřek může už v úterý odpoledne na západě způsobit lokální povodně. Bouřky se večer a v noci budou posouvat nad Českomoravskou vrchovinu a Jihomoravský kraj, situaci bude komplikovat silný vítr v nárazech kolem 65 km/h. Lokálně může napršet i kolem 50 mm srážek.

Ve středu se situace začne uklidňovat, po dešti se od jihozápadu podle meteorologů dočkáme ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Tlaková níže se odstěhuje ze střední Evropy k severozápadu.

Mohlo by vás zajímat: Nebezpečná parna zasáhnou v létě Evropu, varují meteorologové. Data ukazují strašlivý trend

Jak bude v létě?

Meteorologové varují, že letošní prázdniny budou zřejmě ty nejteplejší v historii. Podle prognostických modelů léto 2024 mají provázet nadprůměrně vysoké teploty a předpovídaná vedra dramaticky zvýší riziko úpalů. Podle CNN Prima NEWS letošní léto výrazně ovlivní fenomén El Niño, který přinese vedra, na něž nejsme zvyklí.

Že bude léto 2024 nadprůměrně teplé, nasvědčuje také fakt, že uplynulých 11 měsíců bylo rekordně teplých, upozornilo evropské centrum Copernicus. Jestliže bude rekordně teplý i květen, půjde o 12 nejteplejších měsíců v historii v řadě za sebou.

Zdroj: ČHMÚ, Copernicus

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora