14. října 2023 06:00

Bakterie legionelly ohrožuje Česko vážnými chorobami. Nahrává jí šetření na energiích

Nebezpečné bakterie, které způsobují takzvanou nemoc legionářů, si libují v teplé vodě. Mohou ohrozit celé bytové domy, jak to ukázaly případy z Kolínska a Liberecka.

Že se něco takového může stát, upozorňují zaměstnanci Státního zdravotního úřadu už dlouho, minimálně od chvíle, kdy začaly ceny energií v Česku raketově stoupat. Události posledních měsíců jim dávají zapravdu.

V zemi se množí případy onemocnění takzvanou nemocí legionářů neboli legioneózy. Příznaky jsou podobné jako u chřipky – horečky, bolesti hlavy a postižení dýchacích cest. Onemocnění může končit velice špatně. Zápalem plic, selháním dýchacího systému, selháním ledvin či neurologickými komplikacemi.

Bakterie se nicméně nešíří z člověka na člověka. Legionella žije ve vodě i v půdě, lidé se jí ale nejčastěji nakazí v případech, kdy vdechnou aerosol, který ji obsahuje. A tomuhle infikovanému aerosolu může být vystavený každý, komu z kohoutku nebo sprchy teče špatně ohřátá voda.

Koleje v Liberci i sídliště v Kolíně

Bakteriím legionella se totiž vyloženě daří v teplé vodě. Ideální je pro ni teplota od 20 do 45 stupňů Celsia. Při nižší se nemnoží (jsou ale připravené se v lepších podmínkách „probudit“), při vyšší umírají.

Mohlo by vás zajímat: Nová gigantická bakterie je viditelná pouhým okem. Vědci nechápou ani další vlastnosti

V případě, že se v rozvodech teplé vody nebo bojleru voda nedostatečně ohřívá, třeba právě z důvodu šetření energiemi, bakterie se v ní vesele množí a při sprše takovou vodou člověk inhaluje právě onen nebezpečný a kontaminovaný aerosol.

Na Liberecku hygienici bakterii objevili v rozvodech celého bytového domu poté, co lékař legionelózu potvrdil u jedné z jeho obyvatelek. Problémy měli i na kolejích Technické univerzity. V potrubí s teplou vodou baterii našli i na sídlišti v Kolíně.

Prevence

Hygienici proto upozorňují, že šetřit se v tomhle ohledu opravdu nevyplácí. „Teplota teplé vody by se měla ideálně pohybovat nad 50 stupni Celsia. Existuje riziko, že ve snaze ušetřit na ohřevu vody si bakterie nevědomky ve svých vodovodech a zásobnících vody pomnoží především drobní uživatelé,“ upozornila zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ, doktorka Kateřina Fabiánová.

Ohlídat je ale samozřejmě potřeba i studenou vodu, pokud se její teplota pohybuje nad 20 stupni Celsia, může to znamenat stejný problém, jako nedostatečně vyhřátý bojler.

Zdroj: Státní zdravotní ústav, Legionella.cz, Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, Vodatest.cz

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom