Kdo může zastoupit nemocného Karla III.? Dva klíčoví členové rodiny už byli odklizeni

Král Karel III. má rakovinu

Britská konstituční monarchie má propracovaný systém, jak zastoupit krále v případě jeho zdravotní indispozice. Karel III., kterému nově lékaři diagnostikovali nezveřejněný typ rakoviny, se tak může opřít o sedm zákonných zástupců tvořených členy královské rodiny. Dva klíčoví příslušníci dynastie Windsorů mezi nimi ale chybí.

Podle britského tisku ze seznamu takzvaných státních kancléřů (Counsellors of State), kteří mohou za krále podepisovat některé státní dokumenty, svolávat Královskou radu nebo potvrzovat velvyslance, hned po nástupu Karla III. na trůn v tichosti zmizeli dva princové – Harry a Andrew. Podle magazínu People ve druhém čtení zákona o státních kancléřích projednávaném v listopadu 2022 ve Sněmovně lordů zaznělo, že pouze „pracující členové Královské rodiny budou povoláni, aby vystupovali jako státní kancléři“. Zákon vstoupil v platnost v prosinci 2022 a takřka okamžitě se na něj zapomnělo. Tedy až dosud.

Přečtěte si také: Prokletí jménem Karel: Královští jmenovci Karla III. přinesli Británii mor, válku i zkázu monarchie

Sedm statečných

Koho by tedy mohl Karel III. (*1948) v případě vážné nemoci povolat? Funkci státního kancléře technicky zastává královna manželka Camilla (*1947), a dále čtyři nejbližší členové rodiny v nástupnické linii starší 21 let, což jsou královi synové William (*1982) a Harry (*1984), a spolu s nimi i mladší bratr Karla III. princ Andrew (*1960) a jeho starší dcera princezna Beatrice (*1988).

Potíž je v tom, že princ Harry se své role vysoce postaveného pracujícího člena královské rodiny zřekl v roce 2020 a dokonce se přestěhoval do Kalifornie. V lednu 2022 pak královna Alžběta II. zbavila všech vojenských titulů a patronátů svého syna prince Andrewa. Důvodem byly jeho vazby na odsouzeného sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina. Oba jsou tak ze zastupování krále prakticky vyloučeni, i když členy oněch „Sedmi statečných“ zůstávají.

Pokud ovšem dobře počítáte, nezmínili jsme ještě dvě jména. Král Karel III. totiž nechal zmíněným zákonem na seznam přidat dva své zbývající sourozence stojící v nástupnické linii níže – jde o princeznu Annu (*1950), která je v nástupnictví až 16. v pořadí, a králova nejmladšího bratra prince Edwarda (*1964), který je 13. v pořadí. Tímto krokem Karel III. neoficiální úbytek počtu státních kancléřů kompenzoval.

Pracující člen královské rodiny

Královská rodina si zakládá nejen na plnění státnických povinností, mezi něž patří například jmenování nového předsedy vlády nebo zahajování zasedání parlamentu, ale také na vykonávání nejrůznějších reprezentativních úkolů. Právě od nasazení každého z členů rozvětvené královské rodiny se odvíjí titul „pracujícího člena“.

Nejpracovitější členkou rodiny je tradičně princezna Anna, která podle zjištění deníku The Guardian plnila ročně v průměru 528 královských povinností, což je víc než král Karel III. (521), královna manželka Camilla (216) nebo princ William (120) i jeho žena Kate, princezna z Walesu (97).

Mohlo by vás zajímat: Karel III. zahájil léčbu rakoviny. Slavný onkolog naznačil, o jaký typ nemoci se může jednat

Magazín People v této souvislosti zmiňuje i nedostatečné zapojování princezny Beatrice, která je jedním ze sedmi státních kancléřů. Účastní se sice všech oslav královské rodiny a je patronkou několika projektů, neplní ale jménem koruny žádné oficiální úkoly. V případě, že by se král Karel III. musel na čas svých povinností zřeknout, nebude nejspíš ani Beatrice ženou, na níž se bude spoléhat.

Zdroj: People, The Guardian

Mohli jste minout: Karel III. zahájil léčbu rakoviny. Slavný onkolog naznačil, o jaký typ nemoci se může jednat

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom