27. února 2024 07:00
Adam Vala

Odkud se vzalo jádro pudla? Známá fráze pochází z nesmrtelné literární klasiky

Když na něco konečně přijdete, může se zdát, že jste objevili jádro pudla. Jak ale řešení jakéhokoliv problému souvisí se psy?

Pokud na něco konkrétně přijdete, mohli byste dát najevo svou učenost a z plných plic zakřičet: „Heuréka“. Jestli si ale zrovna nejste ve starořečtině příliš jistí, stejně odhodlaně byste mohli říct, že jste objevili jádro pudla. Proč ale zrovna jádro tohoto roztomilého psíka, ptáte se? Odpověď je zajímavá a navíc bytostně spojená s Prahou.

Ďábel v psí podobě

Jak je vám zřejmě známo, na Karlově náměstí v našem hlavním městě stojí kostel svatého Jana na Skalce. Vedle něj se pak nachází barokní budova, kde měl podle románu Faust spisovatele J. W. Goethe sídlit Faust. Přesněji doktor Faust, který svou předlohu našel v historické postavě Johanna Georga Fausta, jenž nechvalně proslul tím, že uzavřel smlouvu s ďáblem. Oba Faustové totiž chtěli pátrat po záhadách světa a života, provozovat alchymii, astrologii a možná i kouzlit. Na to ovšem nestačili, a proto ke slovu přichází ďábel.

K tématu: Odkud se vzal oslí můstek? Zjistěte, kdo frázi vyřkl jako první, a jak moc souvisí s osly

V případě románu Faust se zjevuje ve chvíli, kdy se Faust vydává na procházku. Jak připomíná portál Českého rozhlasu, vzal na sebe podobu malého černého pudla, který se Faustovi motal pod nohama. „Jsem duch, jenž všechno popírá a právem, neb co vzniká, vše by zahynulo,“ osloví pudl Fausta a jde s ním až domů. Tam, za kamny, začne měnit svou podobu, až před Faustem stojí Mefistofeles, usilující o umělcovu duši. Faust na to ale jen pronese: „Tak tohle bylo to jádro pudla,“ a nesmazatelně se tím zapíše do povědomí mnoha Čechů. Děkujeme!

Zdroj: J. W. Goethe - Faust, Český rozhlas

Mohli jste minout: Co dělat, když začne psy bolet pohyb? Fyzioterapie už dávno není určená jen lidem

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky kniha ďábel jádro Johann Wolfgang von Goethe Faust pudl jádro pudla mefistofeles

Populární filmy na Prima Zoom