23. května 2023 06:00

Blíží se konec cigaretových filtrů? Nedopalky jsou toxickou časovanou bombou

Situace je tak vážná, že odborníci začali tlačit na zákaz prodeje cigaret s filtry. Právě ony jsou největším problémem, když obsahují tisíce různých chemikálií.

Během jediného roku lidé vykouří zhruba 4,5 bilionu (4 500 000 000 000) cigaret. A z nich samozřejmě vznikne 4,5 bilionu nedopalků. Z těchto nedopalků navíc bohužel drtivých 65 procent skončí někde mimo koš, popelnici nebo popelník. Kuřáci zkrátka nejsou ohleduplností ke svému okolí úplně proslulí.

Přečtěte si také: Konec cigaret je blízko. Do roku 2050 zmizí z většiny zemí světa

Že chodník posetý „vajgly“ vypadá příšerně, je jedna věc, hlavně jde ale podle vědců o obrovský environmentální problém, doslova toxickou časovanou bombu. Filtry vykouřených cigaret totiž obsahují jak nebezpečná plastová mikrovlákna, tak na 7 tisíc druhů chemikálií, z nichž mnohé jsou vyloženě toxické – ryby umírají už po čtyřech dnech, pokud je vystavíte chemikáliím korespondujícím s tím, co se uvolní do litru vody z pouhopouhých dvou nedopalků.

„Zakažte cigarety s filtrem!“

Ve studii zveřejněné v časopise Microplastics and Nanoplastics odborníci testovali dopad těchto toxinů také na vodní larvy moskytů a zjistili, že mají o 20 procent vyšší úmrtnost, pokud jsou jim vystavené. A není to ani zdaleka první podobná studie, která škodlivost cigaretových nedopalků prokázala.

„Cigaretové filtry jsou navíc jedním z nejvýznamnějších zdrojů plastových mikrovláken, které končí v našem životním prostředí,“ uvedla profesorka Carney Almroth ve svém článku zveřejněném v odborném magazínu Science of The Total Environment. „Už dávno víme, že jde o něco, co má extrémně negativní dopad na život okolo nás. Evropská unie proto cigaretové nedopalky klasifikuje jako nebezpečný odpad.

Podle Almroth (a další hlasy se k ní přidávají) by se prodej cigaret s filtrem měl úplně zakázat. Protože i když zákony mnohde nutí tabákové společnosti financovat úklid nedopalků, jde podle ní o nedostačující řešení.

Zdroj: Microplastics and Nanoplastics, Science Direct

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom