Češka získala cenu za odhalování potravinových rizik. Jídlo se totiž falšuje
Přečíst si složení průmyslově vyráběných potravin skoro vyžaduje vysokoškolskou zkoušku z chemie.
Odbornice na chemickou bezpečnost potravin Jana Hajšlová jako první Češka získala ocenění Harvey W. Wiley Award. To se od roku 1957 uděluje vědcům, kteří mimořádným způsobem přispěli k vývoji oficiálních analytických metod. Hajšlová cenu slavnostně převzala tento týden v americkém Dallasu, kde se konalo 130. výroční zasedání členů asociace AOAC International. ČTK o tom dnes informoval Michal Janovský, mluvčí Vysoké školy chemicko-technologické, kde tato vědkyně působí.
Harvey W. Wiley Award uděluje asociace AOAC International, která sdružuje vědce zabývající se analytickými metodami. Ocenění je pojmenováno po Wileym, jenž se významným způsobem podílel na vzniku legislativy regulující kvalitu potravin. Hajšlová na letošní konferenci vedle převzetí ceny také přednesla příspěvek o současných technických postupech a nových výzvách při zkoumání kvality, bezpečnosti a falšování potravin.
Čtyřiašedesátiletá Hajšlová je na VŠCHT vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy a vede na této vysoké škole akreditovanou Metrologickou a zkušební laboratoř. Účastní se mnoha mezinárodních výzkumných projektů a je členkou řady mezinárodních výborů, například poradního orgánu EU pro Evropský výzkum HORIZON 2020.
Vedle prestižní ceny Harvey W. Wiley Award získala i řadu dalších ocenění. Například před deseti lety obdržela Cenu ministra školství za mimořádné výsledky, kterých dosáhla při zavádění nových metod nezbytných pro rychlou a efektivní kontrolu hygienických limitů kontaminantů v potravinách. Loni získala Cenu Františka Běhnounka za propagaci a popularizaci české vědy a šíření dobrého jména České republiky v Evropském výzkumném prostoru (ERA).
ČTK