7. prosince 2023 06:00

Lyžařská sezona v Česku začíná. Ceny skipasů se výrazně liší, ušetřit lze stovky korun

Vlekaři letos nezdražovali, většina skiareálů ale nemá fixní cenu. V tom, jak drahá nebo levná lyžařská permanentka bude, hraje roli nejen velikost a vybavení areálu, ale také, kde si skipas koupíte, a termín, ve kterém se rozhodnete na hory vyrazit.

Vášniví lyžaři a snowboardisté si nad napadanými desítkami centimetrů sněhu už mnou ruce. Mnohá lyžařská střediska zahajují sezonu a o víkendu čekají první letošní nápor nadšenců do zimních sportů. Den na sjezdovce se ale někde může prodražit. A nezáleží jen na tom, jak luxusní středisko si vyberete, ale i na tom, jak a kdy si skipas koupíte.

Kolik a kde

Dobrá zpráva je, že vlekaři letos výrazně nezdražují, ač s pomyslným skřípáním zubů, protože by další peníze kvůli drahým energiím prý potřebovali. „Dvě třetiny horských středisek v ČR udržely loňské ceny, zbytek areálů pohnul cenami v řádu jednotek procent,“ tvrdí ředitel Asociace horských středisek ČR, Libor Knot. „Skiareály v ČR tedy drží ceny prakticky na stejné úrovni jako loni, a protože chtějí, aby lidi dál jezdili na české hory, berou aktuální růst nákladů raději na sebe.“

Na druhou stranu i tak se vyplatí nakupovat s rozmyslem a chytře, protože střediska letos už v drtivé většině opustily fixní ceny denních skipasů a cenu určují podle momentální poptávky. Jinými slovy, ten, kdo si denní skipas koupí s předstihem na internetu může ve výsledku až pohádkově ušetřit.

V nejdražším Špindlerově mlýně například na internetu koupíte mimo vrchol sezony denní skipas za pouhých 640 Kč, ale na pokladně během vrcholu sezony za něj zaplatíte klidně i 1 690 Kč. Podobný rozdíl, ač ne tak dramatický, je v cenách skipasů na Dolní Moravě nebo na Černé hoře.

Přečtěte si také: Cíle letos nemám. Jsem ráda, že už lyžuju a snowboarduju, řekla Ledecká po zranění

Nejdražší skipasy mají pochopitelně ta největší a nejvybavenější střediska. I ty zakoupené přes internet letos dospělého člověka v rušných dnech někde vyjdou na téměř 1 300 Kč. Na Lipně, Malé Úpě nebo na Klínovci se dá za stejných podmínek lyžovat okolo tisícovky a v drtivé většině areálů si bez problémů zalyžujete i mnohem levněji. Ceny na den se pohybují od cca 600 do 800 Kč na Harrachově, v Bublavě–Stříbrné, na Kněžickém vrchu nebo v Deštné v Orlických horách.

Nejlevnější jsou pochopitelně taková střediska, kde je jen jedna nebo dvě sjezdovky. V Dlouhoňovicích se dá lyžovat už za 350 korun, v Mariánkách za 450 a na Monínci okolo pětistovky.

V zahraničí letos dráž

Zatímco naši vlekaři ceny drží, v zahraničí se zdražilo a problémy působí i kurzy měn – to je případ Švýcarska, kde hraje v ceně skipasu roli hlavně vysoký kurz franku. Alpská lyžařská střediska většinou denní skipasy nabízejí okolo 60 Eur, to je v přepočtu téměř 1 500 Kč, a v luxusních střediscích, jako je například to u rakouského Kaprunu nebo na Sella Rondě v italských Dolomitech, ceny stoupají až k 80 Eurům (1 960 Kč).

I v zahraničí se nicméně dá výrazně ušetřit nákupem přes internet, některé slevy se tam pak šplhají i ke 30 procentům. Nejvíc ale stejně jako u nás ušetříte, pokud si zvládnete lyžařskou dovolenou naplánovat do nějakého „volnějšího“ termínu, kdy nebudou vlekaři na oblíbených kopcích očekávat velký nával.

Zdroj: On the Snow, Ahscr.cz, Snow.cz

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom