11. listopadu 2023 12:00

Boxerská demence je nemilosrdná. Víme, kolik let v ringu stačí k poškození mozku

Vědecký výzkum odhalil, nakolik bojová umění poškozují tělo i mysl. S čím musejí počítat profesionální zápasníci MMA nebo boxeři?

Když v roce 2017 popsal hráč amerického fotbalu Warren Sapp drsné důsledky četných střetů s protihráči na jeho paměť, přirovnal se k malému dítěti, které si není schopné vzpomenout, jak se dostat domů. Tehdy se o chronické traumatické encefalopatii začalo opět živě debatovat, a to ve spojení s mnoha dalšími sporty. Takzvaná boxerská demence je nicméně, jak už název vypovídá, hlavně jedním z nevyhnutelných důsledků profesionální kariéry boxerů a zápasníků MMA. Výzkum ukázal, že mozek poškodí už pět let „v branži“ – a to je přitom jen začátek všech důsledků, které na tělo tyhle divácky atraktivní, ale pro tělo ničivé sporty mají.

Joanna Jedrzejczyk before and after her fight against Weili Zhang 👇

Posted by World taekwondo family on Monday, June 20, 2022

Knockout

Možná vás to překvapí, ale mozek má víceméně želatinovou konzistenci. Uvnitř lebky je dobře chráněný, dokud jej náraz ruky do čelisti nevymrští. Tehdy se napnou některé cévy tak, že se odstřihne zásobování mozku krví, což vyústí v to, co navenek vidíme v ringu jako K. O., tedy knockout: Boxer či zápasník ztratí vědomí a svalí se s otřesem mozku na podlahu.

Prvních pět let se časté nárazy rukou a nohou do hlavy profesionálních zápasníků nijak výrazně neprojeví, pak ale následuje rychlý sešup; mozková hmota začne rapidně ubývat. Patnáct let v branži znamená průměrně zhruba desetiprocentní ztrátu objemu mozku v oblasti bazálních ganglií. A ano,  je to hodně velký problém, protože právě na těch závisí schopnost se učit novým věcem a paměť. Pětiprocentní úbytek zaznamenali vědci v amygdale, která hraje hlavní roli ve formování a uchovávání paměťových stop a emočních prožitcích.

Before and after fighting Tony "El Cucuy" Ferguson. 🩸 #UFC #MMA

Posted by The MMA India Show on Sunday, November 15, 2020

Radši být šťastný než bez potíží

Profesionální bojovníci nicméně většinou s eventualitou, že budou mít v budoucnu zdravotní problémy, počítají. A nejde jen o poškození mozku. Podle průzkumů si je přes 55 procent zápasníků MMA jistých, že nastřádaná zranění, která utržili, jejich pozdější život negativně poznamenají. Ať už jde o problémy se zády, krčními obratli, kyčlemi nebo vazy v kolenou a loktech. Poškození mozku ale zůstává pořád největším strašákem, protože statistiky jsou neúprosné: po třicítce zaznamená potíže s pamětí každý pátý zápasník.

Přestože jsou ale rizika dnes už více než zřejmá, jde stále o populární sporty. A jak vysvětlil jeden z bojovníků UFC, který se zúčastnil průzkumu pro The Athletic, jde zkrátka o to, kde leží priority každého jedince: „I kdybych měl křišťálovou kouli nebo mi někdo dokázal říct, jak špatně na tom v 60 nebo 70 budu, a mohl bych se tomu vyhnout tím, že bych se zápasením skončil, nedokázal bych takový obchod udělat,“ svěřil se. „Musím prostě pokračovat v tom, co mě dělá šťastným.“

Zdroj: The Athletic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom