Botoxové injekce jsou horší, než se myslelo. Mají zásadní dopad na fungování mozku

Pokud se botoxové injekce aplikují odborně a ve střídmém množství, jsou považované za zcela bezpečné. Nový výzkum ale ukázal, že tenhle názor není tak úplně jednoznačný.

Botoxové injekce nejsou vlastně nic jiného, než bezpečně aplikované toxiny produkované nebezpečnou bakterií Clostridium botulinum. Dokážou až zázračně vyhladit i hluboké obličejové vrásky, ale jak ví každý, kdo tuhle kosmetickou proceduru vyzkoušel, obličej v aplikačních místech ztuhne. Toxin totiž způsobuje ochrnutí svalů a člověk je nějakou dobu takříkajíc „bez výrazu“.

K tématu: Herečky z Beverly Hills se změnily k nepoznání. Přiznaly všechny plastiky a botox?

Tento fakt ale podle všeho může ovlivnit něco velmi důležitého: To, jak se cítíme. Zejména naši empatii a reakce na emoce ostatních lidí. Ale jak je něco takového možné?

Hypotéza obličejové zpětné vazby

Ptáte se, jak je to možné? Abychom vše vysvětlili, nejdříve si musíme připomenout takzvanou hypotézu obličejové zpětné vazby. Ta má původ ve výzkumech Charlese Darwina a Williama Jamese a pojednává o tom, jak zpracováváme cizí emoce. Náš obličej má podle všeho tendence napodobovat výraz člověka, s nímž interagujeme. Pokud se na nás například mračí, mračíme se trochu také. Jde o úplně automatický a nevědomý proces, podle nového výzkumu má ovšem dalekosáhlé důsledky.

Je to totiž právě mimika v našem obličeji, skrze niž cizí emoce zpracováváme. Jinými slovy, tím, že se taky zamračíme, vyšleme signál do našich mozků, a to nám pomůže interpretovat, jak se člověk stojící proti nám cítí.

Jenže pokud tenhle výraz nejsme schopní simulovat, náš mozek potřebný signál nedostane. Tým výzkumníků z kalifornské univerzity si to ověřil díky technologiím umožňujícím snímání mozkové aktivity. Vědci sledovali reakce 10 žen na fotografie lidí ukazujících několik různých emocí a jejich mozkovou aktivitu během toho měřili. Zkusili to před botoxovými injekcemi, těsně po nich a týden po nich a výsledky hovoří jednoznačně.

Ovlivní zpracování emocí i poznávání tváří

Aktivita v amygdale, tedy mozkovém centru zodpovědném právě za zpracování emocí, byla po botoxu zkrátka jiná. Změny navíc vědci objevili i v částech mozku, které nám pomáhají rozeznávat tváře a předměty, ale kuriózně pouze v případech, kdy se účastnice studie podívaly na rozesmátý obličej.

Mohlo by vás zajímat: Syndrom naštvaného obličeje se netýká jen žen. Nemáte ho náhodou taky?

Zajímavé je, že pokud jsou dopady botoxu skutečně tak dramatické, jak se zdají, a dokážou ovlivnit naše vlastní emoce, může neschopnost se mračit ve výsledku pomoci lidem s depresí. Výzkumníci tohle téma již otevřeli a navzdory faktu, že celému mechanismu vlastně ještě moc nerozumějí, se zdá, že funguje.

Zdroj: Nature.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom