26. dubna 2024 10:48
Komerční sdělení

Volný pád i bez padáku? Díky větrnému tunelu klidně několikrát za sebou

Napadne vás u volného pádu hned adrenalin s padákem na zádech? Ve větrném tunelu si vyzkoušíte pocity jako při seskoku z letadla jen pár metrů nad zemí. A to navíc klidně už od 5 let věku. Dobrodružství je to ale ohromné i tak.

Co je to vlastně větrný tunel?

Pod pojmem větrný tunel si představte zařízení simulující volný pád, aniž byste se ocitli víc než několik metrů nad zemí. Skládá se z prosklené letové komory, kde proudí vzduch rychlostí 170 až 270 km/h. Dále technického zázemí, které jako návštěvník neuvidíte, ale je pro ovládání letové komory naprosto klíčové.

V Česku najdete jen jeden větrný tunel, ve kterém se mohou vznášet lidé. A to v Praze, kde je umístěný, jak jinak, na Letňanech. Letová komora nabízí s výškou 14 a průměrem 4,3 metrů dostatek prostoru k vyžití pro malé i velké dobrodruhy. Abyste se mohli vznášet, fouká zespodu tunelu silný vítr dosahující hodnot hurikánu.

Je tak potřeba trochu fyzické zdatnosti, a hlavně si ohlídat, abyste zrovna nebyli po úraze, nebo vás netrápily problémy se zády či rameny, které pro tento typ zážitku nejsou vhodné.

Krátce o historii indoor skydivingu

Létání ve větrném tunelu se nejprve používalo k trénování parašutistických sestav v měsících, kdy nebylo možné bezpečně skákat s padákem. Od roku 2014 je však indoor skydiving samostatné sportovní odvětví, ve kterém se pořádají oficiální soutěže. Česká reprezentace si vede dobře, aby ne, když první světový šampionát ve skydivingu probíhal roku 2015 právě v Praze.

Nejlevnější a nejdelší možnost, jak zažít volný pád

Zatímco seskok z letadla stojí od 4000 Kč výš a čeká vás při něm od 40 do 60 sekund volného pádu, ve větrném tunelu si při jednom vstupu zalétáte 1,5 minuty. Při delším letu byste se bez tréninku nadřeli tolik, že je lepší zážitek rozdělit na dvakrát. Dvě minuty volného pádu v simulátoru pořídíte u největší česko-slovenské zážitkovky Adrop.cz už od 1 400 Kč, pokud vychytáte akci, cena bude ještě nižší.

Samozřejmě v momentě, kdy se oběma sportům budete chtít věnovat na profesionální úrovni, dokážou být drahé oba dva. U vyzkoušení však větrný tunel se svou poloviční cenou oproti seskoku padákem vede na plné čáře.

Jak let ve větrném tunelu probíhá?

I když samotné létání trvá v řádu minut, vyhraďte si čas kolem hodiny. Součástí zážitku je totiž podrobná instruktáž a zapůjčení ochranné kombinézy, do které se musíte stihnout převléknout.

Kdybyste do větrného tunelu vkročili bez příprav, mohli byste se přilepit na sklo a nemít z letu zhola nic. Vyškolení instruktoři se však postarají o to, aby k ničemu takovému nedošlo. Uvnitř se neuslyšíte, protože hluk větru je opravdu silný. Proto se kromě teorie ještě naučíte základní komunikaci skrze gesta.

Jakmile budete znát teorii i gesta nazpaměť, společně s instruktorem vejdete do letové komory a začnete zkoušet vše v praxi. Podle šikovnosti a odvahy se naučíte kromě stoupání, klesání a zatáčení i klidně nějaké triky na závěr.

Komerční sdělení

Populární filmy na Prima Zoom