9. dubna 2024 02:27

Americký kontinent ovládlo úplné zatmění, Slunce odhalilo svou úchvatnou korónu

CNN graficky ukazuje postup při úplném zatmění Slunce

Sluneční kotouč zakryl Měsíc a desítky milionů obyvatel Severní a Střední Ameriky zažily na vlastní oči úplné zatmění Slunce. Přinášíme vám některé záběry ze sociálních sítí.

Je to shoda opravdu kosmických rozměrů, že je Slunce právě 400krát větší než Měsíc a zároveň je od nás 400krát dále. Jen díky tomu dokáže Měsíc takřka přesně překrýt sluneční disk, výsledkem čehož je úplné zatmění Slunce. Jedno takové se odehrálo v pondělí 8. dubna 2024 nad jižní částí Tichého oceánu a Střední a Severní Amerikou.

Přečtěte si také: Úplné zatmění Slunce je tady, půjde o unikátní zážitek. Sledujte ho v živém streamu od NASA

Takto vypadala obloha v západomexickém Mazatlánu, tedy v místě, kde úplné zatmění Slunce „vstoupilo“ na americkou pevninu, v pondělí 8. dubna 2024 v 18:51 SELČ. Další podobný jev v této části světa lidé uvidí až za 20 let:

Postup pásu totality, tedy pruhu země přes 180 km širokého a asi 16 000 km dlouhého, v němž je viditelné úplné zatmění Slunce, sledovali také astronauti na Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Jejich výhled byl skutečně exkluzivní:

Podle americké NASA v pásu totality žije 31,8 milionu lidí, další miliony pozorovatelů sem ale dorazily, aby mohly ojedinělý úkaz sledovat na vlastní oči. Dubnové úplné zatmění Slunce se tak stalo zřejmě jedním z nejsledovanějších v novodobé historii lidstva.

Kouzlo sluneční koróny

Úplné zatmění Slunce ale není jen příležitostí k pořízení exkluzivních záběrů a pocítění neopakovatelné atmosféry, kdy vše kolem ztmavne a ztichne. „Dokud to člověk neuvidí, tak nepochopí, proč za tím lidé tak často jezdí,“ říká astrofotograf Petr Horálek v dokumentu Podmanivá koróna na Prima ZOOM. „Otočil se vítr, setmělo se, všechno bylo intenzivnější,“ popisuje v dokumentu své osobní pocity při úplném zatmění Slunce astronomka Eva Marková, která organizovala několik českých expedic za pozorováním tohoto úkazu.

Právě možnost sledovat a zaznamenat sluneční korónu a protuberance, tedy výrony chladného plazmatu z povrchu Slunce, je jedním z významných vědeckých přínosů úplného zatmění Slunce. Výrony plazmatu se na snímcích a videích jeví jako načervenalé body při okraji měsíčního disku zakrývajícího Slunce:

Nejbližší další úplné zatmění Slunce bude možné vidět nad Španělskem, Islandem a Grónskem 12. srpna 2026. Česku se úplná zatmění Slunce dlouhodobě vyhýbají. Podle Akademie věd ČR poslední úplné zatmění Slunce na našem území proběhlo 12. května 1706, další pozorovatelné z našeho území nastane až 7. října 2135.

Zdroj: Scientific American, Space.com

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek

Populární filmy na Prima Zoom