17. září 2024 15:40

Noční oblohu ovládne obří superúplněk. Úchvatný dojem znásobí částečné zatmění Měsíce

Superúplněk v noci ze 17. na 18. září doplní částečné zatmění Měsíce. Ten se tentokrát ocitne velmi blízko Země a bude se tak jevit větší než obvykle.

Před samotným zatměním budeme pozorovat celou noc úplněk, v blízkosti Měsíce pak uvidíme jasnou planetu Saturn. V časných ranních hodinách se Měsíc začne blížit k zemskému polostínu, očima rozeznatelného potemnění Měsíce z jeho horního okraje si povšimneme až před 4. hodinou ranní. „Měsíc bude vypadat, jako by byl shora začazený černým kouřem. Jev bude sílit a ve 4 hodiny 12 minut SELČ začne částečné zatmění Měsíce. V té době najdeme našeho kosmického souputníka okolo 20° nad jihozápadním obzorem,“ vysvětlil astronom a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Maximální fáze zatmění, při které z pravého horního okraje zdánlivě zmizí asi 8,5 % průměru měsíčního disku, nastane ve 4:44 ráno. Měsíc bude v té době ve výšce 15° nad západojihozápadním obzorem. „Jen 3° východně od měsíčního kotouče najdeme v dalekohledu planetu Neptun a 9° západně očima viditelný Saturn. Vysoko nad jižním a jihovýchodním obzorem se v zimních souhvězdích budou nacházet planety Jupiter (v Býku) a Mars (v Blížencích),“ upřesnil Horálek.

Částečné zatmění Měsíce podle něj skončí v 5:15 SELČ, kdy už bude svítat. Celé částečné zatmění potrvá 1 hodinu a 3 minuty. Po této fázi úkazu bude Měsíc pozvolna vystupovat i ze zemského polostínu a klesat k západnímu obzoru. Stále ještě bude z pravého okraje mírně tmavší a vizuálně se bude polostínové zatmění dát sledovat ještě asi 20 minut, tedy přibližně do 5:35 SELČ. „V úplně celém průběhu proběhne zatmění nad obzorem jen v západní polovině Čech, nicméně jeho nejvýraznější část (částečné zatmění a očima viditelné fáze polostínového zatmění) bude pozorovatelná všude v České republice,“ slíbil Horálek.

Optická iluze nad obzorem

Podle něj můžeme být zároveň svědky zajímavé optické iluze. „Měsíc bude v době úkazu už poměrně nízko nad obzorem, a tak se nám může zdát větší. Důvodem je optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru,“ vysvětluje Horálek. V době zatmění navíc budeme pozorovat jeden z úhlově větších úplňků v roce, kdy se jen necelých 11 hodin po maximu zatmění Měsíc ocitne nejblíže k Zemi, a to ve vzdálenosti pouhých 357 283 km. Zaslouží si tak vžité označení superúplněk.

Mohlo by vás také zajímat: Vzácná kometa se po 68 letech opět přiblížila k Zemi. Co je potřeba k jejímu sledování?

Další částečné zatmění Měsíce u nás proběhne 14. března 2025. Z našeho území navíc už 7. září 2025 v pozdních večerních hodinách za soumraku a na počátku noci spatříme úplné zatmění Měsíce, jedno z nejdelších v tomto desetiletí.

Zdroj: astro.cz, Astrofyzikální progresy z Opavy

Video, které jste mohli minout: Úplné zatmění Slunce 2024

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský