23. října 2024 15:45
Adam Vala

Supertajný vesmírný letoun testuje manévr, díky kterému by mohl ničit ruské zbraně

Vesmírné síly Spojených států (USAF) znovu testují svůj tajemný bezpilotní kosmický raketoplán X-37B, který nedávno provedl experimentální manévr zvaný aerobraking. Jde o způsob brzdění, ve kterém se využívá odpor atmosféry naší planety k tomu, aby letoun snížil výšku apsidy trajektorie oběžné dráhy při minimální spotřebě paliva.

Dalším důležitým aspektem aerobrakingu je také bezpečná likvidace některých částí letounu bez vytvoření vesmírného odpadu, což je důležité zejména ve spojitosti s tím, jak to může v bezprostředním okolí naší planety vypadat už za několik let. Tento konkrétní experiment představuje první známé použití aerobrakingu u X-37B a je součástí již sedmé mise, kterou letoun podstoupil.

Mnoho nejasností

Jak nicméně popisuje magazín The War Zone, není známo, zda před manévrem X-37B snížil svou výšku vůči Zemi, či nikoliv, na každý pád ale musí být poměrně blízko naší planetě, aby mohl účinku aerobrakingu využít na maximum. „Až bude proces dokončen, X-37B se vrátí k dalším testům a experimentům, dokud je nedokončí. Pak sestoupí z oběžné dráhy a vrátí se na Zemi,“ doplnili zástupci Vesmírných sil USA.

Raketoplán X-37B, který byl navržen společností Boeing, je jedinečný tím, že je opakovaně použitelný, což výrazně snižuje náklady na provoz ve srovnání s jednorázovými raketami. Předchozí mise zahrnovaly testy různých experimentálních technologií, například vlivu radiace na materiály či monitorování vesmírných objektů v tzv. vysoké eliptické dráze, teď se Vesmírné síly zaměřily na úpravu oběžné dráhy a pohyb kolem Země.

Čtěte také: Testovací raketoplán armády USA je na své nejdelší tajné misi

Budoucnost vesmírného boje?

I když jsou informace o testech X-37B částečně utajené, je například známo, že hlavní nákladní prostor má podobnou velikost jako korba nákladního vozu, což umožňuje vynášet do vesmíru značné množství vybavení. Kromě toho je loď vybavena servisním modulem, který umožňuje přepracovat další zařízení do vyšších vrstev atmosféry a oběžných drah.

Přestože USAF neposkytují podrobnosti o cílech testů, spekuluje se, že by raketoplán mohl být připravován na vojenské účely, včetně možné neutralizace ruských zbraní nebo satelitů. Toto potenciální využití X-37B by bylo důležitým posunem vesmírných operací Spojených států, zvláště v době, kdy soupeření o kontrolu nad prostorem kolem nás eskaluje. Pro zajištění schopnosti raketoplánu zvládat případné krizové situace ve vesmíru, jako je naznačované odstraňování potenciálních hrozeb, je pak přirozeně zásadní, aby byl X-37B schopen přesných manévrů, jako je právě aerobraking, a mohl je stoprocentně využít.

Navzdory velkému zájmu o tento letoun nicméně zůstává mnoho jeho vlastností a celkový účel záhadou. Americké vesmírné síly i nadále udržují podrobnosti o misích X-37B v utajení, ale je zjevné, že tento projekt představuje významný posun v technologiích a přístupu k vesmírným operacím. Bez ohledu na to, jaká konkrétní mise momentálně probíhá, jedno je jisté – X-37B sehraje už brzy důležitou roli v udržování kontroly na oběžné dráze Země.

Zdroj: The War Zone, Popular Science

Video, které jste mohli minout: Historický moment. První amatérský astronaut vystoupil do volného vesmíru, sledujte záběry

Adam Vala