6. listopadu 2023 15:05

Polární záře z vesmíru: Úchvatné video bere dech

Fyzikální procesy, které k polárním zářím vedou, sice nejsou do detailu pochopeny, lze však spolehlivě tvrdit, že za nádhernou podívanou stojí interakce slunečního větru s magnetosférou Země.

Když sluneční vítr není dostatečně silný, skončí většina poháněných částic v meziplanetárním prostoru. Silný a tedy i rychlý sluneční vítr ale způsobí poruchu geomagnetického pole a deformaci magnetického ohonu Země neboli magnetickou subbouři. Subbouře se často opakuje v delších periodách, a to zhruba po hodině.

Magnetická subbouře

Během ní se siločáry meziplanetárního magnetického pole propojují se siločárami magnetického pole Země. Když se tyto siločáry propojí, část plazmatu se oddělí a unáší ji sluneční vítr. Jakmile se plazma přiblíží k Zemi, vtáhne ho magnetické pole planety.

Dokonalá subbouře

Částice tohoto plazmatu se pak srazí s atomy kyslíku a dusíku v horních vrstvách zemské atmosféry, čímž atomy získají vyšší energetickou hladinu. Tato energetická hladina se po určité době opět sníží, přičemž se vyzáří foton. A díky tomu se objeví atraktivní světelný jev, který lze výjimečně sledovat dokonce i v České republice. Skutečně unikátní podívanou ale nabízejí záběry z vesmíru, které si můžete prohlédnout na přiloženém videu.

Zdroj: Library of Congress / CNN Prima NEWS / BBC

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom