4. července 2024 14:30
Adam Vala

Fascinující průlet Pilíři stvoření. Nová 3D animace je plná vesmírné nádhery

Proleťte se kolem jednoho z nejúžasnějších vesmírných objektů, které kdy lidstvo objevilo. Nové video zcela změní váš pohled na slavnou mlhovinu.

Nepříliš daleko od naší planety, ve vzdálenosti necelých 6 tisíc světelných let, se nachází Orlí mlhovina. Uvnitř ní lze pak najít otevřenou hvězdokupu, pojmenovanou docela fádně – NGC 6611. Jenže menší mlhovina, která tuto hvězdokupu obepíná, je jedním z nejmagičtějších míst ve vesmíru, které jsme objevili. V této mlhovině se nachází útvar, jehož název je všechno, jen ne fádní – Pilíře stvoření – a právě na ně se můžete podívat ve fascinující animaci, kterou dali astronomové dohromady díky snímkům z Hubbleova teleskopu a vesmírného dalekohledu Jamese Webba.

Neobyčejné pozorování

Když se díváme na objekty ve vesmíru, vidíme je promítnuté na nebeskou klenbu. Často tak nedokážeme docenit, že se jedná o trojrozměrné struktury, které se rozprostírají v obrovském prostoru. Nicméně kombinace pozorování na různých vlnových délkách se špičkovými vizualizačními nástroji nám umožňuje tuto propast překlenout, a právě video zmíněných Pilířů stvoření to skvěle dokazuje.

Tato oblaka plynu připomínající prsty jsou ve skutečnosti struktury dlouhé několik světelných let. Svůj název dostaly proto, že se v nich rodí nové hvězdy, což mohlo potvrdit bystré oko a hlavně infračervené schopnosti vesmírného dalekohledu Jamese Webba. Infračervené záření totiž prochází skrz část plynu i prachu a vidí to, co Hubbleův teleskop vidět jednoduše nemůže.

Čtěte také: Nová fotka vesmírných Pilířů stvoření bere dech. Podívejte se, jak vypadají čerstvě zrozené hvězdy

„Díky průletu kolem pilířů a mezi nimi mohou diváci vnímat trojrozměrnou strukturu pilířů a uvidí, jak odlišně vypadají v Hubblově pohledu ve viditelném spektru světla oproti Webbovu pohledu v infračerveném spektru," uvedl ve svém prohlášení hlavní vizualizační vědec Frank Summers ze Space Telescope Science Institute, který vedl tým vytvářející výsledný film. „Kontrast pomůže lidem pochopit, proč máme k dispozici více než jeden vesmírný dalekohled, abychom mohli pozorovat různé aspekty téhož objektu,“ dodal pak Summers.

S animací se pak pojí jedna zajímavost, a sice, že vytvoření těchto vizualizací ve 3D vyžadovalo sestavení digitálního modelu Pilířů stvoření a NASA zdarma zpřístupnila tento model ke 3D tisku. A kromě toho, že si ho může vytisknout každý zájemce o vesmír, model může být užitečný při astronomických diskusích s lidmi se zrakovým postižením.

Zdroj: NASA, Hubblesite, Hubble Space Telescope - Youtube

Video, které jste mohli minout: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom