26. března 2024 15:40

Fascinující video ukazuje vznik Slunce. Pilíře stvoření nám mohou nadělit další

Jak funguje vesmír II (8) – Pilíře stvoření

Základním kamenem hvězd jsou mračna prachu. Jedno takové je jen pár tisíc světelných let od nás.

Zhruba před 4,6 miliardami let vyvrcholil proces, jemuž v zásadě vděčíme za samotnou existenci. Prostorem vířila mračna prachu a plynů, která se postupně shlukovala. Vznikla masa, která se vlivem gravitačních kontrakcí začala postupně zahušťovat. Odstředivou silou se rotace mlhoviny zrychlovala, což vedlo ke zploštění kulaté globule do protoplanetárního disku. V jeho středu se zrodila protohvězda. Hustota a tlak v protohvězdě začaly narůstat, což vedlo k zažehnutí termonukleární reakce a vzniku Slunce.

Čtěte také: Unikátní pohled na nebeskou scénu: Webbův teleskop zachytil v Orlí mlhovině dechberoucí úkaz

Od prachu ke hvězdám

Mračna prachu jsou obecně základem stvoření všech význačných těles. Jednou takovou soustavou mračen je mlhovina s označením NGC 6611, neboli také Orlí mlhovina. Nachází se cca 5 870 světelných let od Země a obsahuje několik útvarů. Jedním z nich jsou tzv. Pilíře stvoření nebo také Sloupy stvoření, mračna, jež vznikla působením hvězdných větrů vanoucích z ústřední hvězdokupy.

Jak uvidíte v pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM, Pilíře stvoření jsou ohromným objektem a na první pohled by z nich samotných mohla časem vzejít nová hvězda. Opak je však pravdou, mračna jsou sice ohromná, ale dost řídká. „Tato plynná mračna jsou neskutečně řídká, museli byste této látky stlačit ohromné množství a teprve potom byste z ní mohli vytvořit malý kámen,“ komentoval situaci astronom Phil Plait. Přesto ale Pilíře stvoření obsahují malé hvězdné objekty a jsou tak důkazem stálé tvorby hvězd.

Zdroje: Hubblesite/NASA

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom