31. května 2024 10:28
Adam Vala

Jak by vypadal pád do černé díry? Užijte si strhující simulaci ze superpočítače NASA

NASA přináší úžasný pohled na skon v prostoru, ze kterého neunikne ani světlo.

Je fascinující, že žijeme v době, kdy si můžeme položit poměrně složitou otázku a po chvíli hledání na ni dostat odpověď. Tak například, jak by to asi vypadalo, kdybychom z nějakého důvodu začali padat do černé díry? Uvážíme-li, že se nikdo z nás do takové situace nikdy nedostane, a hlavně – už bychom ji stejně neměli možnost někomu vyprávět – je velmi vzrušující se alespoň podívat na simulaci.

Úžasné simulace

Připravili ji odborníci z Goddardova kosmického střediska na pověstném superpočítači NASA, aby odpověděli sami sobě i veřejnosti, jak by tahle jednosměrná cesta mohla vypadat. „Lidé se na to často ptají a simulace těchto těžko představitelných procesů mi pomáhá propojit matematiku relativity se skutečnými důsledky v reálném vesmíru,“ uvedl astrofyzik z NASA Jeremy Schnittman, který dvojici vizualizací vytvořil.

Jak by se tedy pozorovateli jevil průlet kolem supermasivní černé díry a následně pád do jejího nenasytného středu? V prvním případě můžete sledovat, jaké by to bylo, kdybyste jen těsně minuli horizont událostí a byli vymrštěni zpět do vesmíru. Video je ve 360° zpracování, takže se můžete libovolně rozhlížet a sledovat veškeré dění kolem sebe:

V další simulaci už hranici překročíte a zpečetíte tím svůj osud. Součástí videa jsou vysvětlující popisy, takže se můžete v klidu zorientovat v tom, co právě vidíte nebo míjíte:

K vytvoření simulací Schnittman se svým kolegou z Goddardova kosmického střediska Brianem Powellem a využili počítač Discover, který se běžně využívá pro simulaci procesů v atmosféře a vývoje klimatu. Projekt vygeneroval 10 terabajtů dat a práse na simulacích probíhala přibližně 5 dní. Podle NASA  by běžný notebook stejného výsledku dosáhl za více než deset let výpočetní práce.

Mohlo by vás zajímat: Vědci popsali nezvyklé chování obřích černých děr, připomíná škytavku

Co se týče černé díry, která je středobodem obou simulací, jde o hypotetický objekt 4,3 milionkrát masivnější než Slunce. Ano, tohle monstrum odpovídá černé díře Sagittarius A*, která se nachází ve středu Mléčné dráhy, a hmotnost nebyla vybrána náhodně. Let začíná přibližně 640 milionů kilometrů od černé díry a pozorovatel se k ní blíží téměř rychlostí světla.

Simulovaný horizont událostí se pak rozprostírá do vzdálenosti 25 milionů kilometrů, což je asi sedmnáct procent vzdálenosti Země od Slunce. Černou díru obklopuje plochý vířící oblak horkého žhavého plynu zvaný akreční disk, který slouží rovněž jako vizuální reference během pádu. A orientovat se můžete i podle fotonových prstenců, které se vytvářejí ze světla obíhajícího jednou či vícekrát kolem černé díry. Tak příjemný pád!

Zdroj: NASA, Space

Video, které jste mohli minout: Černá díra má možná svůj protiklad. Tajemný objekt může objasnit vznik vesmíru

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom