22. listopadu 2023 11:00

Lidská špageta a roztrhání na atomy. Podívejte se, co udělá síla neutronové hvězdy člověku

Jak funguje vesmír V (2) – Neutronová hvězda

Některé vesmírné úkazy budí jak nadšenou pozornost, tak upřímný děs. Jedním z nich je jisté astronomické těleso tvořené převážně neutrony, které drží pohromadě gravitační síla.

Řečeným tělesem je neutronová hvězda, závěrečné stadium vývoje hvězdy, která vzniká coby pozůstatek supernovy. Skládá se hlavně z neutronů a v jejím jádru probíhají termonukleární reakce. Když neutronová hvězda vzniká, elektrony jsou pod velkým tlakem vmáčknuty do jader atomů, což protony změní na neutrony.

Velikost takové hvězdy se pohybuje od 1,35 slunečních hmot do 2,1 slunečních hmot, třebaže rozměry jsou jen 12–20 km v průměru. Hvězdy mají obyčejně průměr miliony km, a když se zhroutí do tak malého objemu, logicky vzroste jejich hustota.

Čtěte také: Záhadný objekt nedaleko Země vysílá silné signály. Je to strašidelné, přiznala astronomka

Osudová přitažlivost

Obrovská gravitace takového tělesa přitahuje ke svému centru vše hmotné. V pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM tak uvidíte hypotetickou situaci, v níž se v centru gravitačního pole hvězdy ocitne člověk.

Podle tohoto teoretického modelu by její síla začala natahovat člověku končetiny, dokud by nevymkla všechny klouby. Následně by nešťastník přišel o kůži a postupně všechny orgány, a čím více by se hvězdě přibližoval, tím by se trhal na stále menší kousky. Nakonec by na povrch hvězdy doletěly jen atomy.

Zdroje: Space / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom