17. září 2023 06:00

Megaraketa NASA nás dovede ke kolonizaci vesmíru. Podívejte se, jak přesně funguje

SLS: Megaraketa NASA – Simulace letu

Supertěžká nosná raketa NASA je velkou nadějí pro plánované mise programu Artemis, díky nimž se agentura chystá udělat ráznější kroky v dobývání vesmíru. Plánování rakety začalo coby součást aktu Kongresu NASA Authorization Act of 2010, podle něhož měla NASA vytvořit systém pro vypouštění nákladu a posádek do vesmíru.

Plány misí Artemis počítají s pilotovanými lety k Měsíci i k výstavbě vesmírné stanice Gateway, zároveň by raketa měla vynést vesmírnou loď Orion na translunární dráhu. Proto bylo jedním z předpisů, že raketa by měla vyzvednout 130 tun na nízkou oběžnou dráhu. Stanice, z níž bude Měsíc přístupnější, má zároveň posloužit coby výchozí pozice k dobývání Marsu. Vývoj začal v roce 2011.

Dlouho očekávaný let

Raketa měla být připravena 31. prosince 2016 a v plánu bylo několik odpalovacích systémů. Na výsledné raketě se podílelo pět firem – NASA, Aerojet Rocketdyne, Northrop Grumman, Boeing a United Launch Alliance. Nakonec byl představen stroj opatřený raketovými motory SRB na tuhé palivo a motory z prvního stupně RS-25. Zároveň se pyšní pětisegmentovými posilovači raketoplánu vyvinutými pro Ares I a horním stupněm ICPS s nosností na LEO 95 tun.

Čtěte také: První žena v historii obletí Měsíc. Složení nové mise NASA mě překvapilo, přiznává expert

Třebaže měla raketa SLS startovat na konci roku 2016, start se nakonec 26x odsunul. Po šesti letech odkladů byl let naplánován na 29. srpna 2022 ve 12:30, odkud byl opět posunut na říjen téhož roku. Naděje na úspěšný start byly ale v NASA opět zadupány, udeřil totiž hurikán Ian, kvůli němuž byl start opět odložen. Nakonec ale raketoplán SLS odstartoval bez posádky 16. listopadu 2022 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Jeho peripetie a konečný úspěšný start můžete vidět v pořadu SLS: Megaraketa NASA na Prima ZOOM.

Zdroj: Boeing / NASA

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom