19. ledna 2024 06:05
Adam Vala

Takhle jste Jupiter ještě neviděli. Detailní fotka jeho povrchu je opravdovým skvostem

Vířící mraky vás uhranou, na sociálních sítích se ale o snímku neinformuje přesně. Už brzy bychom nicméně mohli obdržet další, postará se o ně sonda Juno.

Pokud se necháváte rádi fascinovat krásami vesmíru, máme pro vás specialitu. Sonda Juno pořídila prostřednictvím svého nepříliš nápaditě pojmenovaného fotoaparátu JunoCam úchvatné snímky Jupiteru a NASA neváhala příliš dlouho s jejich zveřejněním. Můžete se podívat na vířící mraky největší planety naší soustavy a zahloubat se do myšlenek, jak nápaditý, byť nebezpečný a mnohdy velmi nehostinný vesmír může být. Fotografie je krásná, je však na místě uvést na pravou míru některé nepřesnosti, které se kolem ní zkraje roku 2024 začaly točit.

Předně, fotografie byla sondou Juno pořízena už v roce 2023, takže nejde o úplnou novinku. Na druhou stranu, nebude trvat dlouho a v únoru 2024 se sonda k Jupiteru opět přiblíží, aby se znovu pustila do práce, takže nové snímky jsou na dosah. V případě divokých mračen Jupiteru se však mluví také o „nejbližší“ fotografii zmíněné planety v historii, což je rovněž nepřesnost. Prvenství ve smyslu nejtěsnějšího průletu kolem Jupiteru sice drží podle NASA sonda Juno, stalo se tak ale už v roce 2016, kdy proletěla pouhých 4200 kilometrů nad severním pólem.

Mohlo by vás zajímat: Největší bouře Jupiteru je čtyřikrát větší než Země. Vědci dokázali změřit i její obrovskou rychlost

Nenechme si ale těmito detaily kazit náladu, fotografie jsou krásné a zařadit k nim můžeme třeba i krátké video od nadšence Kevina M. Gilla, který jej vytvořil ze snímků Jupiterových měsíců pořízených sondou Cassini. Na záběru je vidět Io a Europa, kterak se svými trajektoriemi kříží nad Jupiterem. „Pohyb není úplně přesný, vytvořil jsem ho tak, aby celá scéna vypadala lépe,“ přiznal nicméně autor videa na Twitteru a připomněl tak, že mnoho záběrů vesmírů bývá jen pouhou interpretací dat či uměleckým ztvárněním. V tomto případě se ale jedná o skutečné fotografie, což je právě to nejvíce fascinující.

Zdroj: SETI, NASA

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom