2. června 2023 18:10
Adam Vala

Jahodový úplněk nás čeká už tento víkend. Jeho název souvisí s indiány

Nastudujte si historii a význam jahodového úplňku.

Červen je měsícem nejdelších dní v roce – samozřejmě za předpokladu, že se nacházíte na severní polokouli – a současně i obdobím mnoha zajímavých jevů spojených s pozorováním Slunce a hvězd obecně. V roce 2023 budou moci v podstatě všichni na světě sledovat unikátní sluneční skvrnu a při mírných večerech s jasnou oblohou zaměřovat teleskopy i do vzdálenějších koutů vesmíru. Jeden z velmi působivých jevů ale budete moci zahlédnout pouhým okem, a to už v nadcházejících červnových dnech. Do popředí se totiž dostane Měsíc a jeho jahodový úplněk.

K tématu: Staré národy měly pravdu: úplněk opravdu člověka ničí!

Ačkoliv by se mohlo zdát, že pojmenování má co dočinění se zabarvením naší přirozené družice, není tomu tak. Jahodový úplněk odkazuje na dozrávání červnových jahod, které jsou připraveny ke sběru a pojídání. Po tisíce let používali tento termín indiánské kmeny v Severní Americe, ale do povědomí se dostal i u nás. Není přitom nutně spojován jen s jahodami, ale v podstatě jakýmkoliv jiným sladkým ovocem a úrodou, která rovněž podtrhuje nastupující léto. Pokud bychom měli být konkrétní, letošní jahodový úplněk připadá na 4. června přesně v 5.41 hod., už předchozí noc ale bude měsíc majestátně svítit na obloze a určitě ho nepřehlédnete. Podle astronomů by nás měl právě tento úplněk pohánět kupředu za dalšími cíli a, jak už to tak obvykle s úplňky chodí, je i symbolem možné změny a určitého restartu.

Není to ale samozřejmě jen úplněk, který by vás mohl v průběhu června uchvátit. Dalším zajímavým jevem bude samotný slunovrat – konkrétně 21. června – který pocítíme jako nejdelší den v roce. A chybět nebude ani noční podívaná na Bootidův meteorický roj, který svého maxima dosáhne 27. června, a s přihlédnutím k fázi měsíce bude jednotlivé meteority možné zahlédnout v průběhu celé noci.

Zdroj: Popular Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom